Weather Icon
Γενικά θέματα 26 Μαΐου 2009

Εκβιασμοί-πιέσεις μέσω ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Χρονοδιάγραμμα με πιέσεις προς την ελληνική πλευρά προωθούν μέσω ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι Αγγλοαμερικανοί και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Λυν Πάσκο. Από την πλευρά τους τίθεται πλέον με επιτακτικό τρόπο η αλλαγή των όρων εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί κλοιός πιέσεων στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο προσχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο ετοιμάζεται πάντα από τους Βρετανούς, αναφέρεται στο διατακτικό ότι ο Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να παρουσιάσει το Δεκέμβριο ( που θα υποβληθεί έκθεση και θα υιοθετηθεί ψήφισμα), εισηγήσεις και ιδέες για τη μορφή και τους όρους εντολής της Δύναμης.
Το προσχέδιο αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων από αύριο στη Νέα Υόρκη και θα επιχειρηθούν αλλαγές, με τη Λευκωσία να πραγματοποιεί αλλεπάλληλες επαφές. Είναι πρόδηλο ότι το έργο για την Κυπριακή Δημοκρατία καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς οι Αγγλοαμερικανοί παρουσιάζονται αποφασισμένοι να προωθήσουν το σενάριο αυτό.
Στόχος των νέων μεθοδεύσεων είναι διά του καθορισμού ενός χρονοδιαγράμματος, που ειρήσθω εν παρόδω συμπίπτει με την αξιολόγηση της Τουρκίας, η ελληνοκυπριακή πλευρά να διαπραγματεύεται έχοντας από πάνω της δαμόκλειο σπάθη: Της αλλαγής της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τη μείωση του αριθμού. Η Λευκωσία θα είναι όμηρος και των όσων θα τίθενται στη διαδικασία για το Κυπριακό όσο και σε σχέση με τη στάση της στα ευρωτουρκικά. Πέραν των πιέσεων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις, είναι σαφές πως σε περίπτωση αλλαγής των όρων εντολής, ανατρέπεται το ψήφισμα 186/1964, το οποίο διασφάλισε τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο μεταξύ, ο Ταλάτ είπε ότι αναμένει από τον ΟΗΕ να ετοιμάσει σχέδιο λύσης για να λυθεί το Κυπριακό στο τέλος του 2009. Σε μια προσπάθεια να επιρρίψει ευθύνες στην ε/κ πλευρά, ισχυρίστηκε ότι τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ που στηρίζουν την Κυβέρνηση Χριστόφια δεν επιθυμούν τη λύση και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν μπορεί να επιδείξει ευελιξία. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γ. Ομήρου, σχολιάζοντας τον Ταλάτ είπε ότι δεν θα του κάνουμε το χατίρι να τον διευκολύνουμε στους στόχους του που είναι οι στόχοι της Τουρκίας.
Ο κ. Ομήρου είπε ότι «είναι προσβλητικό για τον Πρόεδρο να λέγεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να ακολουθήσει συγκεκριμένη πολιτική κατά την άποψη του κ. Ταλάτ και εμείς τον παρεμποδίζουμε».
Δεν βλέπει Ε.Ε. χωρίς τη λύση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Χριστόφιας τόνισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού, «που θα προέλθει από εμάς, τους Κυπρίους, και αυτό δεν σημαίνει», πρόσθεσε, ότι «δίνουμε συγχωροχάρτι στην κατοχή και σ΄ αυτούς που στηρίζουν την Τουρκία. Ούτε συζήτηση να γίνεται περί τούτου». Όπως είπε,«θέλουμε η Τουρκία να μπει στη θέση της. Να κατανοήσει ότι κατοχικές χώρες δεν μπορούν να θεωρούν τους εαυτούς τους ως δημοκρατικές χώρες που μάλιστα να ζητούν να βρουν τη θέση τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι όσο συνεχίζεται η τουρκική κατοχή στην Κύπρο, η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση στη Λευκωσία, προς τιμήν του τέως Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου, Πέτρου Τζεμαγέλ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, επίσης, ότι στην επόμενη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα θέσει το αίτημα των Μαρωνιτών να γιορτάσουν τη γιορτή της Αγίας Μαρίνας στο ομώνυμο κατεχόμενο χωριό τους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να έχει στην έγνοια του τη διατήρηση της ταυτότητας και της οντότητας των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων γιατί «η δημιουργική παρουσία τους στον τόπο και οι αδελφικές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει είναι πολιτισμικός πλούτος και ομορφιά για την Κύπρο και το λαό μας και αυτό τον πλούτο θα τον διαφυλάξουμε και θα τον αφήσουμε κληρονομιά στις γενιές που θα έρθουν».
Αναφερόμενος στον τέως Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου, Πέτρο Τζεμαγέλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τιμούμε σήμερα έναν πραγματικό φίλο και εκφράζουμε τον σεβασμό μας προς τον Αρχιεπίσκοπο Τζεμαγέλ, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο που στα είκοσι χρόνια της διακονίας του στην Κύπρο υπηρέτησε με προσήλωση και αγάπη την κοινότητα των Μαρωνιτών, αγωνιζόμενος πάντοτε για την ανάπτυξη και την ευημερία της». ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΗΠΑ έχουν και θα διατηρήσουν μια πολύ γερή σχέση με την Τουρκία, προς όφελος όλων
Η Κύπρος υφίσταται ξεκάθαρα ως κράτος και δεν χρειάζεται την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να υπάρχει δήλωσε ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Κύπρο Frank Urbancic, κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Βρετανία και ΗΠΑ επιχειρούν αναθεώρηση των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ το Δεκέμβριο κάτι που θα υποβαθμίσει το στάτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.Σημειώνοντας πως η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανανεώνεται κάθε έξι μήνες και αυτή τη στιγμή επανεξετάζεται, όπως έγινε και τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Urbancic είπε πως δεν υπάρχει τίποτε ασύνηθες σε αυτό, και πως δεν βλέπει οποιαδήποτε πιθανότητα να μην επεκταθεί η θητείας της ειρηνευτικής δύναμης.
«Η Κύπρος υφίσταται ξεκάθαρα ως κράτος. Η Κύπρος δεν χρειάζεται την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να υπάρχει. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να σπάσω αυτή τη διασύνδεση. Δεν υπάρχει κάτι μεταξύ των δυο. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και δεν υπάρχει πιθανότητα αυτό να τροποποιηθεί», είπε.Ερωτηθείς αν η αλλαγή των όρων είναι μια παρασκηνιακή διαδικασία, ο κ. Urbancic είπε πως δεν υπάρχει παρασκηνιακή διαδικασία με αυτή την έννοια, επαναλαμβάνοντας πως η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ λήγει κάθε έξι μήνες και τώρα εξετάζεται η ανανέωσή της.Ερωτηθείς αν η κυπριακή Κυβέρνηση γνωρίζει αυτή την πρόταση για αλλαγή στους όρους, ο Αμερικανός Πρεσβευτής ανέφερε πως δεν υπάρχουν μυστικά στα ΗΕ και το προσχέδιο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξετάζεται στη Νέα Υόρκη όπου διαβουλεύονται οι Κυβερνήσεις.«Αυτή είναι η κανονική διαδικασία», είπε, σημειώνοντας πως ετοιμάζεται ένα προσχέδιο ψηφίσματος για οποιοδήποτε σκοπό γίνεται η συζήτηση και μετά αυτό συζητείται και υιοθετείται ή απορρίπτεται. «Αλλά δεν βλέπω οποιαδήποτε πιθανότητα να μην επεκταθεί», ανέφερε.
Σε παρατήρηση πως η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να έχει μια νέα προσέγγιση στις σχέσεις της με την Αγκυρα, ο κ. Urbancic είπε πως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν και θα διατηρήσουν μια πολύ γερή σχέση με την Τουρκία, προσθέτοντας πως αυτό είναι προς όφελος όλων.«Μας παροτρύνετε συχνά να μιλούμε με την Τουρκία και δεν θα μπορούσαμε να μιλούμε με την Τουρκία εάν δεν είχαμε σχέση μαζί τους», ανέφερε.
Πρόσθεσε πως μια λύση στο επίμαχο, όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα της Κύπρου θα είναι καλό για όλους, «περιλαμβανομένων και εσάς», σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να είναι μέρος αυτή της διαδικασίας επίλυσης.
iKypros26/05/2009

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube