Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Μαΐου 2009

Συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν


Το Κυπριακό, το Μεσανατολικό και η διένεξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν μεταξύ των περιφερειακών θεμάτων ασφαλείας «με προτεραιότητα», τα οποία συζήτησαν οι Πρωθυπουργοί της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν.
Από ρωσικής πλευράς δεν υπήρξε οποιαδήποτε σχετική αναφορά κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του κ. Πούτιν και του κ. Ερντογάν, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι ρωσοτουρκικές διαβουλεύσεις στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.
«Ανταλλάξαμε απόψεις για προβλήματα περιφερειακής και παγκόσμιας ημερήσιας διάταξης, και πρέπει να βεβαιώσω ότι οι θέσεις μας εδώ, όπως και στο παρελθόν, είναι πολύ συχνά παραπλήσιες ή ουσιαστικά συμπίπτουν», σημείωσε ο κ. Πούτιν.

Τόνισε τις φιλικές τους σχέσεις ο Πούτιν
Σύμφωνα με το Ρώσο Πρωθυπουργό, ο οποίος επεσήμανε τις φιλικές σχέσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, σχεδόν όλοι οι στόχοι που έθεσαν από κοινού την τελευταία πενταετία υλοποιήθηκαν, ο όγκος των ετήσιων διμερών ανταλλαγών ξεπέρασε τα 34 δισ. δολάρια, σημειώνοντας το 2008 αύξηση σχεδόν 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με αποτέλεσμα η Ρωσία να είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, ξεπερνώντας τη Γερμανία, και η Τουρκία να καταλάβει την πέμπτη θέση στις ρωσικές εμπορικές ανταλλαγές.
«Δεν σκοπεύουμε όμως να σταματήσουμε σε ό,τι πετύχαμε, αλλά να εργαστούμε ώστε να ανεβάσουμε τις ρωσοτουρκικές σχέσεις σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο», είπε ο κ. Πούτιν, αναφερόμενος στα σχέδια δημιουργίας μιας δεύτερης διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου «Blue Stream» προς την Τουρκία, για την οποία θα ξεκινήσουν σύντομα συνομιλίες και, σύμφωνα με αναλυτές, προορίζεται να καλύψει μελλοντικά τις ανάγκες του Ισραήλ.

Πιο ενεργή συμμετοχή στους Ολυμπιακού Αγώνες 2014
Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Ερντογάν είπε ότι προσκάλεσε τον κ. Πούτιν στην Τουρκία και ότι θα έχει σύντομα συνομιλίες εκεί με το Ρώσο Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας των χωρών και στον τομέα της ατομικής ενέργειας, καθώς η ρωσική εταιρεία «Άτομ-Στρόι-Έξπορτ» κέρδισε το διαγωνισμό για την κατασκευή τεσσάρων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία.
Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε ενδιαφέρον για μεγαλύτερη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στα έργα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι και επεσήμανε τη σημασία του τουρισμού, για την καλύτερη γνωριμία και τη ραγδαία βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, όπου περισσότεροι από 2 εκατ. Ρώσοι κάνουν διακοπές κάθε καλοκαίρι.
Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Πούτιν, ο Τούρκος ομόλογός του έθεσε στη ρωσική πλευρά το πρόβλημα που δημιουργείται συχνά από απαγορεύσεις ρωσικών τελωνειακών Αρχών, οι οποίες ακινητοποιούν τουρκικά φορτία, και υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία και να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στις ανησυχίες της τουρκικής πλευράς.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube