Weather Icon

Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Θα είναι υπεύθυνοι για το διαμελισμό του τουρκικού κράτους

Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Θα είναι υπεύθυνοι για το διαμελισμό του τουρκικού κράτους


Του Σάββα Καλεντερίδη
Την ημέρα που δέκα Τούρκοι στρατιώτες έχαναν τη ζωή τους στο τουρκικό Κουρδιστάν και ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείο, στρατηγός Ιλκέρ Μπάσμπουγ, έδινε …συνέντευξη τύπου, οι δικηγόροι του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν συναντήθηκαν με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη, στη φυλακή του Ιμραλί.
Τα κυριώτερα σημεία της συζήτησης του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν με τους δικηγόρους του, σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στο κουρδικό πρακτορείο ANF NEWS AGENCY ήταν τα εξής:
Στην Τουρκία δεν υπάρχει ιδεολογικοπολιτική πρωτοβουλία
“Στην Τουρκία δεν υπάρχει καμία ιδεολογική και πολιτική πρωτοβουλία. Κανείς δεν εργάζεται για να βρεθεί λύση. Η πολιτική δεν κινείται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Οι Νεότουρκοι έγιναν αιτία να διαλυθεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτοί τώρα θα γίνουν αιτία για τη διάλυση του κράτους. Από τούδε και το εξής υπάρχουν δυο δρόμοι για την Τουρκία. Ή θα αναπτυχθεί η δημοκρατία ή θα επικρατήσει ο φασισμός. Αν γίνουν βήματα προς την ανάπτυξη της δημοκρατίας, τότε οι δυο λαοί είναι δυνατόν να συναδελφωθούν”.

Χαιρετίζω τον Wallerstein
“Ο Βαλερτστάιν ήλθε στην Τουρκία. Του απευθύνω τους χαιρετισμούς μου. Αν αξιολογήσει ο ίδιος το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα των τελευταίων πέντε αιώνων, υπό το πρίσμα του πολιτισμού της Μεσοποταμίας και των Σουμερίων, που αριθμεί πέντε χιλιάδες χρόνια, τί συμπερασμα θα βγει; Θα πρέπει να κάνει την αξιολόγησή του και κάτω από αυτό το πρίσμα, Έχω αγωνία να μάθω τις απόψεις του γι’ αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες.”

Οι επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων αποσκοπούν στον περιορισμό και την κατάργηση της δημοκρατίας
“Έχω αναφερθεί στην ανάγκη οργάνωσης του KCK (διάδοχος του ΡΚΚ, σ.τ.μ.). Με ρώτησε γι’ αυτό και ο εισαγγελέας των Μουδανιών. Του είπα ότι κατά την άποψή μου το κόμμα αυτό είναι νόμιμο. Είναι η Δημοκρατική Διοίκηση του Κουρδιστάν. Δεν θα πρέπει να το αντιμετωπίζουν ως μια οργάνωση. Οι εισαγγελείς το είδαν σαν μια οργάνωση. Κατά την άποψή μου, η Δημοκρατική Διοίκηση του Κουρδιστάν είναι μια μορφή εκδημοκρατισμού της κουρδικής κοινωνίας. Είναι η συμμετοχή των Κούρδων στις μαζικές οργανώσεις και σε μια σειρά από άλλους τομείς. Αυτό θα μπορούσε να ονομαστεί και “δημοκρατική συμμετοχικότητα” ή κάπως αλλοιώς. Είναι η συμμετοχή και η συμβολή των Κούρδων στη Δημοκρατία. Οι δημοκρατικοί φορείς στην Τουρκία δεν το έχουν αντιληφθεί ή δεν τους το έχουν εξηγήσει. Η Δημοκρατική Διοίκηση του Κουρδιστάν (KCK) είναι ένα δημοκρατικό κίνημα άσκησης πολιτικής. Οι επιχειρήσεις και οι συλλήψεις που έγιναν εναντίον στελεχών του, είναι μια επιχείρηση κατάργησης της Δημοκρατίας”.

Οργανώνουν και πάλι την Χαζμπολλάχ
“Η Τουρκία διευρύνει τις σχέσεις της με τη Συρία, κάνει φλέρτ, κάνουν κοινές ασκήσεις. Επίσης, γίνονται προσπάθειες για είσχυση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ιράν. Προσπαθούν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Αρμενία. Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή, υπολογίζουν και σχεδιάζουν να επιτεθούν όλοι μαζί και να λοιώσουν τους Κούρδους. Η επιχείρηση σύλληψης των στελεχών του κόμματος DTP είναι μια προκαταρκτική ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Και ο Ερμπακάν επισκέφθηκε το Ιράν. Κάνουν νέες σχέσεις με το Ιράν. Η κάθε χώρα κάνει σχέδια και πολιτικές για να καλύψει το κενό επιρροής που δημιουργηθεί στην περιοχή μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.
Θα πρέπει όμως όλοι να γνωρίζουν το εξής: Γεννιέται μια νέα χεζμπολλάχ στην περιοχή, αυτό θα κάνουν. Το Ιράν συγκαλεί διάσκεψη ασφάλειας, με σκοπό τη δημιουργία μια τέτοιας “βαθειάς” οργάνωσης. Το Ιράν θα βάλει στο παιχνίδι μια τέτοια “βαθειά” οργάνωση. Θα δημιουργήσουν και θα βγάλουν στο προσκήνιο μια νέα Χεζμπολλάχ. Το Ιράν έχει τεράστια εμπειρία σ’ αυτό το θέμα. Αυτό θα επιτρέψει το Ιράν να ισχυροποιήσει και να διευρύνει ακόμα περισσότερο τη θέση και την επιρροή του στο Λίβανο. Θα δώσει βαρύτητα στο Αφγανιστάν, θα ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Συρία, το Πακιστάν, τη Ρωσία, ακόμα και με την Κίνα”.

Βρισκόμαστε σε μια εντελώς νέα εποχή
“Από τη φυλακή αυτή απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση στον πρωθυπουργό και στους άλλους υπεύθυνους στην Τουρκία. Το Ιράν σας φέρνει και σας παρασέρνει εκεί που θέλει, σας παίζει στα δάχτυλά του. Το ίδιο και η Συρία. Μην παίρνετε στ’ αστεία το Ιράν. Είναι μια μεγάλη χώρα, με μεγάλη παράδοση ως κράτος. Δεν κάνει κινήσεις έτσι απλά επειδή το ζητάτε εσείς. Το Ιράν σχεδιάζει ενωθεί με τη Συρία και να λοιώσει τους Κούρδους μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή.
Απευθύνω τελευταία έκκληση στον πρωθυπουργό. Μην πέφτετε στην παγίδα τους. Δεν θα καταφέρετε τίποτα. Είναι ένας πολύ επικίνδυνος δρόμος. Θεωρείτε τους εαυτούς σας πολύ ισχυρούς και νομίζετε ότι μπορείτε να πετύχετε τα πάντα. Δεν θα πετύχετε. Με συνθήματα του τύπου “έχουμε ισχυρό στρατό, έχουμε μοντέρνα όπλα” δεν θα πετύχετε τίποτα. Αντιμετωπίζετε το θέμα πολύ επιφανειακά.
Όχι κ. πρωθυπουργέ! Αυτή η εποχή δεν είναι ο Μεσαίωνας, ούτε οι εποχές που ακολούθησαν. Είναι μια εντελώς νέα εποχή. Ο δρόμος που επιλέγετε είναι πολύ επικίνδυνος, μια περιπέτεια που οδηγεί στην καταστροφή.”

Οι Κούρδοι θα πρέπει να γνωρίσουν καλά τί εστί Ιράν
“Απευθύνω έκκληση και στους Κούρδους. Θα πρέπει να γνωρίσουνε πολύ καλά το Ιράν. Το Ιράν δεν είναι κάτι απλό, όπως είναι τα άλλα κράτη. Η ιδεολογία των Ιρανών είναι φασιστική. Είναι δυνατόν να κάνουν μια μεγάλη κίνηση εναντίον των Κούρδων. Μπορεί να ζήσουμε μεγάλες σφαγές. Είναι σε θέση να βγάλουν έναν “φετβά” που θα χαρακτηρίζει τους Κούρδους ως άπιστους και στη συνέχεια να αρχίσουν τις σφαγές.”

Το DTP πρέπει να χρησιμοποιεί πολιτική γλώσσα
“Εαν το DTP δεν χρησιμοποιήσει πολιτική γλώσσα, εάν δεν εμβαθύνει τη δημοκρατική του οργάνωση και εάν δεν αποκτήσει ιδεολογικοπολιτική επάρκεια, είναι δυνατόν να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες αυτής της περιόδου. Επίσης, να λάβουμε υπόψη μας ότι το DTP είναι δυνατόν να το κλείσουν, να το θέσουν εκτός νόμου. Γι’ αυτό πρότεινα τις ακαδημίες πολιτικής.
Όσον αφορά το κόμμα-στέγη που θα στεγάσει όλα τα κόμματα της αριστεράς δεν έχουμε κάποια σοβαρή εξέλιξη.
Είναι σε εξέλιξη νέα σχέδια όσον αφορά τις κουρδικές περιοχές. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κάνει σχέδια για την περιοχή δια του κόμματος του Ερντογάν (ΑΚΡ) και το Ιράν δια του κόμματος του Ερμπακάν (Saadet). Με άλλα λόγια υπάρχει το αμερικανικό και το ιρανικό σχέδιο. Και η Συρία έχει το δικό της σχέδιο.
Κύριε πρωθυπουργέ, η Συρία θα σας χρησιμοποιήσει, το ίδιο και το Ιράν. Το Ιράν σχεδιάζει με προσοχή τα δικά του σχέδια. Στο παρελθόν χρησιμοποίησαν τη Χεζμπολάχ για να μας χτυπήσουν. Η Χεζμπολάχ ελεγχόταν 50% από την υπηρεσία πληροφοριών της τουρκικής στρατοχωροφυλακής (JİTEM) και κατά 50% από το Ιράν. Το Ιράν τώρα θα αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή”.

Είναι πιθανόν να ζήσουμε νέες σφαγές, όπως εκείνη στη Χαλέπτσε
“Εγω αυτό που μπορώ να κάνω για το λαό μου, είναι να τον υποστηρίξω ιδεολογικά. Και αυτό κάνω. Αυτό να γίνει γνωστό. Όλοι θα πρέπει να ξέρουν τις σκέψεις μου, να ενημερώνονται.
Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν μια δημοκρατική στάση. Τα αποτελέσματα αυτά θα έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις, θα επηρεάσουν τις εξελίξεις. Ακόμα και αν έχουμε κάποιες αρνητικές εξελίξεις, ο πολιτικός αγώνας από τούδε και στο εξής θα διευρυνθεί και θα ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο.
Οι Κούρδοι μπορούν να διργανώσουν ένα Συνέδριο. Θα μπορούσαν τουλάχιστον να διακηρύξουν τη δική τους εσωτερική οργάνωση και με βάση αυτή να προκύψει ένας φορέας εκπροσώπησής τους (εθνοσυνέλευση, σ.τ.μ.). Ο φορέας αυτός θα θέτει τα αιτήματα των Κούρδων και θα τα συζητά με τα κράτη στα οποία κατοικούν οι Κούρδοι.
Αυτό το λέω επειδή ξέρω ότι είναι επείγον, το απαιτεί η κρισιμότητα της κατάστασης. Τα λέω από τώρα, έγκαιρα, για να αντιμετωπίσουμε τις σφαγές και τις συμφορές που επέρχονται.
Οι αξιότιμοι κ.κ. Ταλαμπανί και Μπαρζανί γνωρίζουν πολύ καλά τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε περίπτωση που δεν πετύχουμε την εθνική μας ενότητα, εμείς οι Κούρδοι θα υποστούμε μεγαλύτερες σφαγές από αυτές που υπέστησαν οι Παλαιστίνοι. Τέτοια σχέδια βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι Κούρδοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν μεταξύ τους την εθνική τους ενότητα από τώρα.
Με τον ίδιο τρόπο είναι δυνατόν να στραφούν και οι Άραβες εναντίον των Κούρδων. Οι σφαγές μπορεί να είναι πιο μαζικές και πιο σκληρές από εκείνες που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Με “φετβάδες” μπορεί να στραφούν εναντίον των Κούρδων και να μας σφάξουν για άπιστους. Η επίθεση των Αράβων μπορεί να είναι φοβερή. Αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόωη τους οι δυνάμεις του Νοτίου Κουρδιστάν”

Οι Τούρκοι, χωρίς τη στήριξη των Κούρδων, είναι καταδικασμένοι να χάσουν
“Εγώ από την πλευρά μου, έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου μέχρι σήμερα, για να μην αναπτυχθεί η εχθρότητα μεταξύ των λαών μας. Δεν βλέπω όμως να κάνει κάτι αντίστοιχο κάποιος από την τουρκική πλευρά. Δεν υπάρχει στην Τουρκία βούληση για να αναπτυχθεί μια τέτοια πολιτική. Το AKP δεν δείχνει καμία πολιτική βούληση.
Απορώ γιατί δεν καταλαβαίνουν ολοι αυτοί ότι οι Τούρκοι, χωρίς να έχουν δίπλα τους τους Κούρδους, είναι καταδικασμένοι να χάσουν. Η Τουρκία θα χάσει. Χωρίς τους Κούρδους η Τουρκία δεν μπορεί να πάρει αναπνοή.
Δεν ξέρουν την ιστορία; Ας πάρουν για παράδειγμα τον Γιαβούζ Σουλτάν Σελήμ. Ο Αρπαρσλάν, πριν να κυριεύσει την Ανατολή, ένοιωσε την ανάγκη να κάνει πρώτα διάλογο και μετά να συμμαχήσει με τους Κούρδους. Την απόφαση για την εκστρατεία κατάληψης της Ανατολής την έλαβαν στο Σίλβαν. Μετά πήγαν στο Αχλάτ και από εκεί κινήθηκαν από κοινού με τους Κούρδους.
Ο Γιαβούζ Σουλτάν Σελήμ έστειλε άδειες σελίδες με τη σφραγίδα του στον Κούρδο ηγεμόνα İdris-i Bitlisi, για να συμπληρώσει μόνος του τους όρους της συμφωνίας. Ο Γιαβούζ έλεγε: “Επιλέξτε το δικό σας ηγέτη, να κάνουμε δυο βασίλεια”. Ο Γιαβούζ Σελήμ ήξερε πολύ καλά τη σημασία της συμμαχίας με τους Κούρδους. Μόλις συμμάχησε μαζί τους, στράφηκε εναντίον των Σαφαβιδών Περσών και τους νίκησε.
Και ο Μουσταφά Κεμάλ έγραψε γράμμα στους Κούρδους λέγοντας: “Έι Κούρδοι, η ύπαρξη του Κουρδιστάν είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί μόνο μέσα από μια συμφωνία μαζί μας”.
Ο τελευταίος ηγεμόνας των Σελτζούκων είναι ο πρώτος ηγεμόνας που χρησιμοποίησε τον όρο Κουρδιστάν”.

Δεν μπορούν να δουλέψουν για την εξεύρεση λύσης στο Κουρδικό
“Δεν είναι σε θέση κανένας τους να δουλέψει για να βρεθεί μια λύση στο Κουρδικό. Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ έχει μηδενικές δυνατότητες, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δεν καταλαβαίνει και πολλά, το ΑΚΡ δεν ξέρει τίποτα, δεν μπορεί να δουλέψει για τη λύση. Θεωρούν τον εαυτό τους δυνατό, όπως ο Μεντερές. Δεν βλέπουν όμως ότι ο Μεντερές απαγχονίστηκε όταν ένοιωθε πολύ δυνατός. Κάτι πρέπει να κάνουν, για να μην παθουν τα ίδια.
Αυτοί όλοι έχουν την νοοτροπία των Νεοτούρκων. Οι Νεότουρκοι γκρέμισαν μια αυτοκρατορία και αυτοί θα οδηγήσουν στη διάλυση το κράτος.
Διάβασα τη συνέντευξη του πρώην αρχηγού του πολεμικού ναυτικού, του Σαλίμ Ντερβίσογλου. Λέει σημαντικά πράγματα. Ο Ντερβίσογλου χρησιμοποιεί τη γλώσσα της λύσης, θέλει να βρεθεί λύση. Βλέπει κινδύνους σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση. Οι άνθρωποι που υπηρέτησαν σε υψηλά πόστα, γνωρίζουν την κατάσταση και την ανάγκη εξεύρεσης λύσης. Θα πρέπει να δώσουν τη δέουσα προσοχή και να καταλάβουν.
Θα ρωτούσε κανείς: Ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει. Όχι, δεν καταλαβαίνει. Ακόμα και ο στρατός μιλάει για λύση και οι πολιτικοί δεν κάνουν τίποτα. Ο αρχηγός του επιτελείου, ο Χιλμί Οζκιόκ, έλεγε: Η πολιτική θα πρέπει να παίξει το δικό της ρόλο .
Θέλω να πω το εξής: Οι πολιτικοί δεν εργάζονται για να βρεθεί λύση. Και ο τωρινός αρχηγός του επιτελείου, Μπασμπούγ, λέει ότι η πολιτική πρέπει να παίξει το ρόλο της.
Όμως, δυστυχώς, οι πολιτικοί δεν τολμούν να κινηθούν προς την κατεύθυνση της λύσης. Φοβούνται όλοι τους. Προτιμούν να διαχειρίζονται την εξουσία”.

Να σταματήσουμε την σιιτική ιδεολογία του Ιράν
“Στην υπόθεση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ η κατάσταση είναι αρκετά μπερδεμένη. Δεν ξέρεις ποιός είναι μέλος της οργάνωσης, ποιός είναι κεμαλιστής. Στην υπόθεση είναι αναμεμειγμένη η Αμερική, η Ρωσία, η Αγγλία, το Ισραήλ. Οι κεμαλιστές είναι σε δύσκολη κατάσταση. Δεν ξέρεις ποιός υποστηρίζει ποιόνν και πόσο. Όταν λέω ότι η κατάσταση αυτή μοιάζει με την περίοδο του 1920, αυτό εννοώ. Ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει και πολύ απ’ αυτά. Νοιώθει ισχυρός, όμως δεν βλέπει ότι ο Τουρχάν Τσομέζ (πρώην βουλευτής, ισχυρό στέλεχος της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, σ.τ.μ.) διαφεύγει στην Αγγλία, ο Μπεντρετίν Νταλάν (πρώην δήμαρχος Κωνστνατινούπολης, επίσης ανώτατο στέλεχος στην ιεραρχία της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, σ.τ.μ.) διαφεύγει στις ΗΠΑ. Δεν βλέπει ότι 60-70 βουλευτές του θεωρούνται στελε΄χη της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ. Ποιός του είπε ότι αυτούς δεν μπορεί κάποια στιγμή να τους χρησιμοπιήσει εναντίον του η Αμερική;
Όλοι έχουν τα δικά τους σχέδια. Για παράδειγμα, στην Ούρφα το Ισραήλ προωθεί τα δικά του σχέδια μέσω του κόμματος του Ερντογάν (ΑΚΡ) και οι Άραβες μέσω του κόμματος του Ερμπακάν (Saadet). Υπάρχουν σοβαρά σχέδια για την Ούρφα και γίνονται επικίνδυνα παιχνίδια. Ό,τι είναι για το Ισραήλ η Ιερουσαλή, είναι η Ούρφα για τους Άραβες. Όπως θα δείτε, στα σχέδια αυτά δεν υπάρχουν ούτε οι Κούρδοι, ούτε οι Τούρκοι. Όλοι οι άλλοι υπάρχουν, εμείς όχι. Γι’ αυτό λέω να δούμε καλά την ιστορία.
Θα πρέπει να σταματήσουμε μαζί τη σιιτική ιδεολογία του Ιράν”.

Η παρουσία του Κιβρίκογλου και του Καρανταγί στη συνέντευξη Μπασμούγ είναι ένα μήνυμα
“Η παρουσία των ρώην αρχηγών ΓΕΕΘΑ, Κιβρίκογλου και Καρανταγί, δίπλα στον τωρινό αρχηγό του επιτλείου, Ιλκέρ Μπάσμπουγ, στην πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσε, θεωρώ ότι είναι ένα μήνυμα. Κατά την προσωπική μου άποψη ο Καρανταγί και ο Κιβρίκογλου δίνουν το εξής μήμυμα στις ΗΠΑ: Εμείς προσπαθούμε να βρούμε τη λύση μεταξύ μας και όχι στις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού.
Θέλουν να δώσουν το μήμυμα ότι δεν συναινούν στα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης, κατά την προσωπική μου άποψη, θέλουν να δώσουν το μήνυμα ότι είναι εκτός της οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.
Εγώ λέω να βρούμε μεταξύ μας μια δημοκρατική λύση. Θα πρέπει να ανοίξουμε τις διαύλοος του πολιτικού διαλόγου. Υπάρχει τρόπος. Το ΡΚΚ λέει ότι υπάρχει χρόνος μέχρι τις 1 Ιουνίου, που ισχύει η μονομερής εκεχειρία. Σήμερα έγινε μια έκρηξη στο Λίτζε (9 νεκροί). Μετά από ένα μήνα κανείς δεν ξέρει τί άλλο μπορεί να γίνει. Εγώ θέλω να τα ξεπεράσουμε αυτά. Αυτό το λέω από το 1990. Το λέω για να το γράψει η ιστορία. Υπάρχει ο δρόμος του πολιτικού διαλόγου και της λύσης. Αρχίζει ο διάλογος, συζητούνται ορισμένα πράγματα και συμφωνούνται οι αρχές. Με βάση αυτά, γίνονται και κάποια πρακτικά βήματα.”.

Δημοκρατία ή φασισμός
“Για τις συγκρούσεις αυτές, τις επιχειρήσεις, στενοχωριέμαι και πονάω. Εγώ προσπαθώ να αποτρέψω τους θανάτους. Αφού υπάρχει ο δρόμος του διαλόγου και της λύσης, γιατί να γίνοτναι όλες αυτές οι επιχειρήσεις; Το ΑΚΡ, όλοι θα πρέπει να καταλάβουν το εξής: Όταν γίνονται στρατιωιτκές ειχειρήσεις, τότε η πρωτοβουλία περνάει στα χέρια των ανταρτών. Όταν επιτίθεται ο ένας, θα επιτίθεται και ο άλλος. Τότε, όταν μιλούν τα όπλα, χάνουν και οι δυο πλευρές. Και τότε δεν προχωρά η πολιτική και η λύση.
Εμείς λέμε να βρεθεί λύση και προτείνουμε συγκεκριμένα βήματα. Ας δοκιμάσουν μια φορά αυτά που λέω και να δεν είναι αληθινά, τότε ας με σκοτώσουν. Εγώ δεν θέλω να ιδρύσω κουρδικό κράτος. Θέλω να βρεθεί λύση. Αν απαιτηθεί, σε ένα μήνα είναι δυνατόν αν έχουμε εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είμαι απαισιόδοξος. Το πρόβλημα είναι επίκαιρο και επείγει. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει τώρα. Ή θα προχωρήσει η δημοκρατία ή ο φασισμός, μέση οδός δεν υπάρχει”.

Το DTP πρέπει να βελτιώσει τον εαυτό του
“Το DTP θα πρέπει να βελτιωθεί ιδεολογικά και πολιτικά, θα πρέπει να αναπτύξει πολιτικές για τη λύση. Πιο πριν είχα μιλήσει για την ίδρυση πολιτικής Ακαδημία. Αν δεν αναπτυχθεί ο ιδεολογικός και ο πολιτικός μας λόγος, δεν θα αναπτυχθεί και η οικονομία μας. Δεν θα μπορέσετε να προστατέψετε και τους ίδιους σας τους εαυτούς. Τ απαιδιά και τις γυναίκες σας. Έχω πει την άποψή μου για τους δήμους και τις πόλεις. Η δημαρχία δεν έχει σχέση μόνο με το χρήμα. Σε όλες τις αποφάσεις πρέπει να συμμετέχει και ο λαός. Οι δήμοι θα πρέπει να αναπτυχθούν και αυτοί σε ιδεολογικό και σε πολιτικό επίπεδο. Μόνον τότε θα γίνουν ένα με το λαό. Τότε ο λαός θα δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του, για να βελτιώσει τον τόπο που ζει και την ίδια τη ζωή του.
Έλαβα γράμματα από τις φυλακές. Οι σύντροφοί μας στις φυλακές έχουν ανατπύξει καλές σκέψεις και θεωρίες. Είναι πιο προχωρημένοι από τους έξω. Αν και οι έξω βελτίωναν τους εαυτούς τους, θα ήταν καλά.
Δώστε τους χαιρετισμούς μου στο λαό μας.”
Πηγή: ANF NEWS AGENCY

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube