Γενικά θέματα 17 Μαΐου 2009

Προδιαγράφεται εκλογικός περίπατος του Καρζάι

Προδιαγράφεται εκλογικός περίπατος του Καρζάι

Με τις πιο σημαντικές και δημοφιλείς πολιτικές προσωπικότητες στο Αφγανιστάν να βγαίνουν σταδιακά από το «παιχνίδι», η επανεκλογή του προέδρου της χώρας Χαμίντ Καρζάι για ακόμη μία πενταετή θητεία θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Ο κ. Καρζάι, ο οποίος με τις «ευλογίες» των κυβερνήσεων Μπους διατελεί πρόεδρος του Αφγανιστάν από το 2001 (εκλεγμένος από το 2004), αντιμετωπίζεται πλέον με δυσπιστία τόσο από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση όσο και από την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα.
Ωστόσο, έπειτα από πολύμηνες σκληρές διαπραγματεύσεις, πολλοί σημαίνοντες πολιτικοί της χώρας, οι οποίοι αρχικά επρόκειτο να λάβουν μέρος στις προεδρικές εκλογές, τελικά απέσυραν την υποψηφιότητά τους. Μεταξύ αυτών και ο δημοφιλής κυβερνήτης Γκουλ Αγά Σερζάι , ο οποίος έπειτα από πρόσφατη συνάντηση με τον αφγανό πρόεδρο ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την εκλογική μάχη. Ο Αλί Αχμάντ Τζαλάλι , πρώην υπουργός Εξωτερικών, και ο Ανουάρ αλ Χακ Αχάντι, πρώην υπουργός Οικονομικών, επίσης αποσύρθηκαν. Οι ισχυρότεροι εναπομείναντες αντίπαλοι του κ. Καρζάι αναμένεται να είναι δύο πρώην υπουργοί, οι οποίοι διαφώνησαν με τον αφγανό πρόεδρο και έφυγαν από την κυβέρνηση.

Ο 51χρονος Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, πρώην υπουργός Εξωτερικών, εκπροσωπεί το αντιπολιτευόμενο «Ενωμένο Μέτωπο». Παρ΄ ότι διπλωμάτης και μετριοπαθής, θα δυσκολευτεί να αποσπάσει ψήφους από τη μεγάλη εθνοτική ομάδα των Παστούν εξαιτίας της σχέσης του με την πολιτοφυλακή των Τατζίκ κατά το παρελθόν. Ο έτερος αντίπαλος του κ. Καρζάι είναι ο Ασφράφ Γκάνι, πρώην υπουργός Οικονομικών του Αφγανιστάν και αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο κ. Γκάνι, ο οποίος ζει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει την κυβέρνηση Καρζάι αδύναμη και διεφθαρμένη, θεωρείται ένας εξαίρετος τεχνοκράτης του οποίου όμως η ευέξαπτη προσωπικότητα δείχνει να αποξενώνει τους ψηφοφόρους. Παρατηρητές και πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι ο κ. Καρζάι μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμη που του παρέχει το αξίωμά του, προκειμένου να επηρεάσει με αθέμιτο τρόπο το εκλογικό σώμα ή ακόμη και να «μαγειρέψει» τα αποτελέσματα των εκλογών. Επιπλέον ο αφγανός πρόεδρος συνεχίζει να επιλέγει αμφιλεγόμενες πολιτικές προσωπικότητες ως βοηθούς και συνεργάτες του. Ως υποψήφιος αντιπρόεδρος στο πλευρό του κ. Καρζάι επιλέχθηκε ο Μοχάμεντ Κασίμ Φαχίμ , πρώην υπουργός Αμυνας και αρχηγός Πολιτοφυλακής, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και του οποίου οι πεποιθήσεις θεωρούνται «αντιδημοκρατικές». Ο κ. Φαχίμ αντιστάθηκε στις προσπάθειες αναμόρφωσης των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ εκπροσωπεί μια ολόκληρη γενεά αντισοβιετικών πολιτοφυλάκων οι οποίοι πιστεύουν στον έλεγχο της εξουσίας μέσω της βίας και του εκφοβισμού. Ο κ. Καρζάι υπερασπίστηκε την επιλογή του, λέγοντας ότι οι ηγέτες του αντισοβιετικού αγώνα κατά τη δεκαετία του 1980 έχουν μείνει αδίκως εκτός εξουσίας. Ο κ. Καρζάι κατέλαβε την εξουσία αμέσως μετά την πτώση των Ταλιμπάν το 2001, ενώ το 2004 εξελέγη πρόεδρος, κερδίζοντας στις πρώτες ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές της χώρας. Παρά την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια κατά του κ. Καρζάι, αρκετοί πιστεύουν ότι η επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα σε μια περίοδο έντονων αναταραχών και συγκρούσεων θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της χώρας. Οι προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τον Μάιο, ωστόσο για λόγους ασφαλείας αναβλήθηκαν για τις 20 Αυγούστου.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube