REAL TIME |

Weather Icon

Σερβία: Συναινετική λύση για το Κόσοβο

Η Σερβία τάσσεται υπέρ μια “πραγματικά συναινετικής λύσης” στο θέμα του Κοσόβου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι “αργά ή γρήγορα” οι κοσοβάροι αξιωματούχοι θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
” Τασσόμαστε υπέρ της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων που θα καταλήξουν σε μία πραγματικά συναινετική λύση, σε μία βιώσιμη λύση”, δηλώνει ο πρόεδρος Τάντιτς σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Vecernje Novosti.

“Το Κόσοβο δεν θα γίνει μέλος του ΟΗΕ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Σερβίας. Το γεγονός αυτό θα κατευθύνει τους αξιωματούχους του Κοσόβου, οι οποίοι, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να επιστρέψουν στη διαπραγματευτική διαδικασία”, προσθέτει ο πρόεδρος της Σερβίας.

Η Σερβία οφείλει να παραμείνει “υπομονετική και αισιόδοξη”, διότι ο φάκελός της ενώπιον της Διεθνούς Δικαστηρίου (της Χάγης), το οποίο θα αποφασίσει για τη νομιμότητα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, είναι “πολύ καλά θεμελιωμένος”, λέει.

“Ενα είναι το βέβαιο. Οτι η δημοκρατική Σερβία δεν θα εξαπολύσει ποτέ τον πόλεμο, δεν θα απειλήσει ποτέ τους πολίτες της, ούτε τους πολίτες της περιοχής. Επιθυμούμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους Αλβανούς, παρά τα τραύματα του παρελθόντος”, λέει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς έκανε επίσης λόγο την περασμένη εβδομάδα για μια λύση “αποδεκτή από όλους” στο θέμα του Κοσόβου.

Το Διεθνές Δικαστήριο επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έλαβε τους φακέλους με την επιχειρηματολογία της Πρίστινα και του Βελιγραδίου σχετικά με την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου τον Φεβρουάριο 2008. Τριάντα πέντε κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν καταθέσει γραπτές εκθέσεις για το θέμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη νομιμότητα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν θα έχει αναγκαστικό χαρακτήρα.
SIGMALIVE

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube