Weather Icon
Γενικά θέματα 21 Μαΐου 2009

Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο Κιρκούκ


Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην πόλη Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ, σε επίθεση αυτοκτονίας με στόχο σουνίτες Εθνοφρουρούς, πολέμιους της αλ Κάιντα, οι οποίοι περίμεναν στη σειρά για να εισπράξουν τον μισθό τους, ανακοίνωσε ο ιρακινός στρατός.
Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο αριθμός των νεκρών είναι τουλάχιστον τρεις, ενώ πηγή της αστυνομίας έκανε λόγο για πέντε νεκρούς.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες μετά από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου από την οποία σκοτώθηκαν 35 άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 72 (40 νεκροί και 83 τραυματίες κατά το Γαλλικό Πρακτορείο), αργά χθες το βράδυ, στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε η αστυνομία, ενώ νοσοκομειακές και στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ έδωσαν μικρότερο απολογισμό.

Η σουνιτική Εθνοφρουρά, που υποστηρίζεται από τα αραβικά κράτη, θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στη δραματική μείωση των επιθέσεων της αλ Κάιντα και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων και γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων.

Το διαφιλονικούμενο από Κούρδους, Αραβες και Τουρκμένους Κιρκούκ είναι μία πετρελαιοπαραγωγός πόλη.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν μειωθεί οι επιθέσεις στο Ιράκ, ωστόσο ο Απρίλιος ήταν ο πιο αιματηρός μήνας για τους αμάχους από τον περασμένο Νοέμβριο.

Ομως οι πρόσφατες επιθέσεις εγείρουν ερωτήματα για το αν το Ιράκ κινδυνεύει να διολισθήσει σε έναν νέο κύκλο βίας την ώρα που τα αμερικανικά στρατεύματα προετοιμάζονται για την πλήρη αποχώρησή τους, στα τέλη του 2011, και ο απροετοίμαστος ιρακινός στρατός για την πλήρη ανάληψη της ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας.
Flash.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube