Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ 21 Μαΐου 2009

Μια στρατηγική για τον Νετανιάχου

Φανταστείτε ότι είστε ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ότι επιστρέφετε από την πρώτη σας συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.Πριν από την επίσκεψη, οι σχολιαστές στα τηλεοπτικά δίκτυα, προέβλεπαν ότι θα σηματοδοτούσε ένα διάλειμμα στις σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ, μιας και ο πρόεδρος Ομπάμα είναι επιφυλακτικός όσον αφορά σε μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν, κάτι με το οποίο εσείς διαφωνείτε, και την ίδια ώρα εσείς δεν επιθυμείται τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, ενώ εκείνος δείχνει να εγκρίνει κάτι τέτοιο.
Αυτό που προτείνει η κυβέρνηση Ομπάμα είναι δύο κράτη, για δύο λαούς και είναι μια πρόταση που κι εσείς στο παρελθόν έχετε διατυπώσει. Η αποδοχή αρχικά της λύσης των δύο κρατών έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Αρχικά, εξουδετερώνει τη βόμβα που κινδυνεύει να εκραγεί στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εάν επιδείξετε μια ευελιξία στο Παλαιστινιακό ζήτημα σας δίνει πρόσθετη μόχλευση με τους Αμερικανούς, στο πιο σημαντικό ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Δηλαδή, αν ο κ. Ομπάμα δεν είναι προετοιμασμένος να πάρει τον έλεγχο, όταν έρθει η ώρα να σταματήσει το Ιράν, γιατί θα πρέπει εσείς να κάνετε οποιαδήποτε προσπάθεια για την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους, ειδικά όταν υπάρχει η ισχυρή πιθανότητα το Ιράν να το προμηθεύει όπλα, όπως κάνει στη Γάζα;

Από την άλλη, δεν υπάρχουν όρια στην πρόοδο που μπορεί να υπάρξει αν υποθέσουμε βέβαια ότι ο κ. Ομπάμα δώσει στο Ιράν ένα τελεσίγραφο με περιορισμένη χρονική διάρκεια για να απαντήσει και έπειτα αναλάβει δράση στην περίπτωση που απορριφθεί η προσφορά του.

Κάποια στιγμή, πάντως, θα πρέπει να πάρετε μια απόφαση για το αν θα επιτεθείτε στο Ιράν. Μια επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν θα σημαίνει μεγάλα προβλήματα για τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή. Το ενδεχόμενο αυτό δίνει στις ΗΠΑ το κίνητρο είτε να εντείνει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, είτε να βοηθήσει εσάς στην επίθεσή σας, ώστε να είναι επιτυχημένη.

Υπάρχει βέβαια πάντα η πιθανότητα ο πρόεδρος να μην κάνει απολύτως τίποτα για να σταματήσει το Ιράν, αλλά αντίθετα να εμποδίσει εσάς από το να κάνετε κάτι. Τότε η επιλογή σας είναι να μετατρέψετε το Ισραήλ σε πυριτιδαποθήκη, να πάρετε σκληρά μέτρα εναντίον των Παλαιστινίων και να σχεδιάσετε ένα πόλεμο εναντίον του Ιράν, παρά τις συνέπειες που θα έχει αυτό για τις ΗΠΑ.

ΒRET STEPHENS, αρθρογράφος της Wall Street Journal
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube