Γενικά θέματα 21 Μαΐου 2009

Η ΕΟΔ καλεί Άγκυρα και Ταλάτ να ξανανοίξουν τον φάκελο για το θάνατο του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί


Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) απαιτεί από την τουρκική κυβέρνηση και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να επαναρχίσουν την έρευνα γύρω από το θάνατο του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, ο οποίος πιστεύεται ότι υπήρξε στόχος Τούρκων πρακτόρων ασφαλείας ή άγνωστων δολοφόνων του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο.
Ο Ανταλί, πολιτικός συντάκτης της αριστερής καθημερινής Τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν», ο οποίος αντιμαχόταν τη διαίρεση της Κύπρου, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του στη διαιρεμένη πρωτεύουσα του νησιού στις 6 Ιουνίου 1996 ενώ πριν από τη δολοφονία του είχε δεχθεί απειλές σε σχέση με τη δουλειά του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) η ετήσια συνέλευση της ΕΟΔ στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ανταποκρίθηκε σε αίτημα της Τουρκοκυπριακής δημοσιογραφικής οργάνωσης «Μπασίν-Σεν», το οποίο υποστηρίχθηκε και από τους εκπροσώπους της ΕΣΚ, να γίνει διαμαρτυρία για την απόπειρα κλεισίματος του φακέλου της υπόθεσης, χωρίς να εντοπιστούν οι δολοφόνοι.
Η υπόθεση βρίσκεται στην ατζέντα της ΕΟΔ εδώ και μερικά χρόνια και είχε εγερθεί, με πρωτοβουλία της ΕΣΚ, σε παρόμοια συνέλευση στο Μπιλμπάο τον Απρίλιο του 2005.
Η ΕΟΔ σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι « η αμφιλεγόμενη διαχείριση της υπόθεσης έχει προβληματίσει τους δημοσιογράφους και των δύο Ενώσεων της Κύπρου και οδήγησε σε έκδοση απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) το 2005, η οποία υπογραμμίζει ότι οι Τουρκικές Αρχές έχουν αποτύχει να διενεργήσουν αποτελεσματική έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου και διέταξε την τουρκική κυβέρνηση να πληρώσει 20 χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση στη σύζυγο του Ιλκάι Ανταλί».
Η ΕΟΔ επισημαίνει ότι η κ. Ανταλί διεκδίκησε αποζημίωση το 1997 από την Τουρκική κυβέρνηση, η οποία ασκεί τον έλεγχο στο βόρειο τμήμα του νησιού, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές διέταξαν τη δολοφονία.
Επίσης, υπενθυμίζει ότι το ΕΔΑΔ είχε κρίνει ότι οι τουρκικές αρχές απέτυχαν να διερευνήσουν την πιθανότητα η δολοφονία του Ανταλί να είχε οποιαδήποτε διασύνδεση με τη δουλειά του ως δημοσιογράφου και ότι το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας διενεργήθηκε μόνο, αφότου η αγωγή της αιτήτριας ενώπιον του ΕΔΑΔ κοινοποιήθηκε στην τουρκική κυβέρνηση.
Ωστόσο το ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις για να συμπεράνει ότι πράκτορες ασφαλείας εμπλέκονταν στη δολοφονία.Ο πρόεδρος της ΕΟΔ Αρνέ Κόνικ είπε ότι «αυτή η υπόθεση δεν πρέπει να κλείσει μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Είναι σκάνδαλο το γεγονός ότι τόσα χρόνια ύστερα από μια βάρβαρη και στοχευμένη δολοφονία, υπάρχει προσπάθεια για σιωπηλό κλείσιμο του φακέλου».Ο κ. Κόνικ πρόσθεσε ότι η Τουρκία και τα κατεχόμενα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουν νέες προσπάθειες εντοπισμού των δολοφόνων, τονίζοντας ότι η έκθεση σχετικά με την έρευνα αντανακλά την ανικανότητα και την σκόπιμη ασέβεια για απόδοση δικαιοσύνης.
iKypros

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube