Γενικά θέματα 9 Μαΐου 2009

Μπακογιάννη: “Η Ελλάδα σήμερα διεκδικεί και έχει λόγο και ρόλο στα σημαντικά διεθνή ζητήματα”

Μπακογιάννη: “Η Ελλάδα σήμερα διεκδικεί και έχει λόγο και ρόλο στα σημαντικά διεθνή ζητήματα”

Τη θέση της Ελλάδας ότι στηρίζει έμπρακτα «την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, ώστε να πέσει επιτέλους το τείχος της κατοχής», επανέλαβε από τη Θεσσαλονίκη η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, είπε ότι το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον των Σκοπίων, προϋποθέτει λύση στο ζήτημα του ονόματος.Ανέφερε πως έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό το γεγονός ότι αρχίζει ο προεκλογικός αγώνας της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου την Ημέρα της Ευρώπης, όπου «σήμερα, που όλοι οι Ευρωπαίοι γιορτάζουμε τη δέσμευσή μας για ένα κοινό μέλλον ασφάλειας και ευημερίας. Γιορτάζουμε την κοινή πορεία μας προς αυτό το μέλλον».Εκτίμησε ότι το 2009 είναι χρονιά μεγάλων προκλήσεων και οι πολίτες «απαιτούν να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους ώστε η Ευρώπη να βγει από την κρίση πιο ασφαλής και πιο ισχυρή».«Απαιτούν η Ευρώπη να συνεχίσει να βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία για την προστασία του περιβάλλοντος, δείχνοντας το δρόμο και στις υπόλοιπες δυνάμεις του ανεπτυγμένου κόσμου», είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε πως οι πολίτες απαιτούν η Ευρώπη να διαδραματίζει έναν διακριτό, θετικό ρόλο στα παγκόσμια πράγματα έχοντας μία κοινή, αξιόπιστη φωνή στην εξωτερική της πολιτική.Πρόσθεσε πως το σύγχρονο διεθνές περιβάλλον απαιτεί προσαρμοστικότητα, συνεργασία, συνεννόηση και πολιτική ανοιχτών οριζόντων, υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.«Η Ελλάδα σήμερα διεκδικεί – και έχει – λόγο και ρόλο στα σημαντικά διεθνή ζητήματα. Η Ελλάδα σήμερα είναι παρούσα παντού: Ηγέτιδα στα Βαλκάνια, παρούσα από τη Μέση Ανατολή, από τον Καύκασο στην Αφρική και στο Αφγανιστάν, όπου απαιτούν οι διεθνείς μας υποχρεώσεις. Ο σοβαρός, θετικός μας ρόλος αναγνωρίζεται από όλους», πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «πείθουμε για τα δίκαιά μας. Πάνω σε όλα τα θέματα που μας αφορούν» και πρόσθεσε πως «αυτό το αποδεικνύουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σήμερα που αναζητούμε τρόπους συλλογικής αντιμετώπισης των συνεπειών από την παγκόσμια οικονομική κρίση».Όπως είπε, «το αποδεικνύουμε με τη συμμετοχή μας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ελέγχου της Τουρκίας και της συμπεριφοράς της όσον αφορά στις μειονότητες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στις σχέσεις καλής γειτονίας, σε τόσα άλλα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Το αποδεικνύουμε απαντώντας άμεσα και επιτόπου σε κάθε τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο.
Υπερασπίζοντας στο ακέραιο τα εθνικά μας δίκαια. Το αποδεικνύουμε στηρίζοντας έμπρακτα την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, ώστε να πέσει επιτέλους το τείχος της κατοχής».
iKypros

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube