Weather Icon
Βατικανό , Ισραήλ 11 Μαΐου 2009

Καταδίκασε την άρνηση του Ολοκαυτώματος ο Πάπας από την Ιερουσαλήμ

Καταδίκασε την άρνηση του Ολοκαυτώματος ο Πάπας από την Ιερουσαλήμ

Τιμή στα θύματα του Ολοκαυτώματος απέτισε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’

Κάλεσμα για ειρήνη
Με κάλεσμα για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος έφθασε ο Πάπας στο Ισραήλ (11/5/2009)
Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ δήλωσε, από την Ιερουσαλήμ όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ότι κανείς δε θα πρέπει να αρνηθεί τις δοκιμασίες των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
«Μακάρι τα ονόματα αυτών των θυμάτων να μη χαθούν ποτέ. Μακάρι τα βάσανά τους να μην τα αρνηθούν, να μην τα υποτιμήσουν ή να μην τα ξεχάσουν» δήλωσε μπροστά σε επιζώντες του Ολοκαυτώματος στο Μνημείο Γιαντ Βάσεμ της Ιερουσαλήμ.
Ο ποντίφικας ξεκίνησε την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή, καταγγέλλοντας τον αντισημιτισμό που «συνεχίζει να δείχνει το απεχθές πρόσωπό» του σε αρκετά μέρη του κόσμου.
Νωρίτερα, ο Πάπας είχε δηλώσει ότι θα τιμήσει τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Βατικανό για το ρόλο της Καθολικής Εκκλησίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει, καθώς ο Πάπας εξακολουθεί να στηρίζει την οσιοποίηση του Πάπα Πίου του ΧΙΙ.
Ακόμη μία πηγή έντασης μεταξύ Αγίας έδρας και Ισραήλ αποτελεί η ανάκληση του αφορισμού του βρετανικής καταγωγής επίσκοπου Ρίτσαρντ Ουίλιαμσον, αρνητή του Ολοκαυτώματος, στα τέλη Ιανουαρίου.

Κάλεσμα για ανεξάρτητο κράτος
Ο ποντίφικας, αμέσως μετά την άφιξή του στο Τελ Αβίβ, απηύθυνε κάλεσμα για την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
«Απευθύνω έκκληση για τη διερεύνηση κάθε δυνατού μέσου προς μια δίκαιη επίλυση των σημαντικών διαφορών, ώστε οι δύο λαοί
να μπορούν να ζήσουν ειρηνικά στις χώρες τους αντίστοιχα, εντός ασφαλών και διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων» δήλωσε ο ποντίφικας.
Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ δεν χρησιμοποίησε τη λέξη κράτος, ωστόσο με την αναφορά του σε δύο πατρίδες με διεθνή σύνορα επαναβεβαίωσε τη θέση της Καθολικής Εκκλησίας υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, του ακρογωνιαίου λίθου της πολιτικής της Δύσης για την επίλυση του Μεσανατολικού.
Η στάση του δεν αποκλείεται να τον φέρει σε αντιπαράθεση με τη νέα υπερσυντηρητική ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου που αρνείται να δεχθεί την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους παρά τις διεθνείς πιέσεις.
Φθάνοντας το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν από το Αμμάν με σκάφος των Βασιλικών Ιορδανικών Αερογραμμών, ο Πάπας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Ισραηλινούς αξιωματούχους.
«Θεωρώ ότι η επίσκεψή σας εδώ, στους Αγίους Τόπους είναι μια πνευματική αποστολή υψίστης σημασίας: μια αποστολή ειρήνης. Μια αποστολή που έχει στόχο να σπείρει τους σπόρους της ανεξιθρησκίας και να ξεριζώσει αυτούς του φανατισμού» είπε ο Σιμόν Πέρες.
Η πενθήμερη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη πραγματοποιείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube