Weather Icon
Γενικά θέματα 12 Μαΐου 2009

Καραμανλής: Πλήρης συμμόρφωση ισοδυναμεί με πλήρη ένταξη της Τουρκίας

Καραμανλής: Πλήρης συμμόρφωση ισοδυναμεί με πλήρη ένταξη της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Σουηδό ομολογό του Φρίντριχ Ρέϊνφελντ
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν – κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σουηδό ομόλογό του στη Στοκχόλμη – ήταν η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τα ενεργειακά ζητήματα αλλά και η οικονομική κρίση.
Οι βασικές προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας στην ΕΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, αρχής γενομένης από τα ζητήματα της οικονομικής κρίσης, της διεύρυνσης, της καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών και της εφαρμογής της Συνθήκης της Λισσαβώνας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που είχαν σήμερα στη Στοκχόλμη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Σουηδό ομολογό του Φρίντριχ Ρέϊνφελντ.
Όπως δήλωσε λίγο μετά τη συνάντηση, ο Κ. Καραμανλής είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τη σουηδική πλευρά για τις θέσεις της Ελλάδας αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και την ονομασία της ΠΓΔΜ, καθώς και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί πλήρως και αποτελεσματικά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ. « Η θέση μας είναι σαφής και μπορεί να συνοψιστεί στην εξής πρόταση: πλήρης συμμόρφωση ισοδυναμεί με πλήρη ένταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά στους εκπροσώπους του Τύπου ο Κ. Καραμανλής, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα πως «γνωρίζουμε ότι για το θέμα αυτό υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της ΕΕ».
Την υποστήριξή του στην προσπάθεια της Τουρκίας για πλήρη ένταξη στην ΕΕ εξέφρασε σήμερα ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο.
«Πιστεύω ότι πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στις υποσχέσεις μας. Έχουμε πει ότι επί τη βάσει όρων, των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, η ΕΕ είναι ανοιχτή για την ένταξη νέων χωρών μελών», σημείωσε ο Ράινφελντ, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε στην Στοκχόλμη με τον Έλληνα ομόλογό του Κώστα Καραμανλή.
«Όμως αυτό σημαίνει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, αυτό σημαίνει αλλαγές σε αυτές τις χώρες», πρόσθεσε.
Ο Ράινφελντ σημείωσε εξάλλου ότι η Σουηδία δεν υποστηρίζει τις προτάσεις ότι θα πρέπει να προσφερθεί στην Τουρκία μια «ειδική σχέση» αντί μιας πλήρους μελλοντικής ένταξης στην ΕΕ.
Σε ότι αφορά στην οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός δήλωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ότι «οι εξελίξεις είναι συνεχείς, ότι οι οικονομικές προβλέψεις έχουν πολλές φορές αναθεωρηθεί προς το χειρότερο και ότι επομένως ο διαρκής συντονισμός των κρατών της ΕΕ είναι ιδιαιτέρως σημαντικός».
Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε με έμφαση ότι τόσο στο επίπεδο της ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές αναφορικά με τις ρυθμίσεις και το συντονισμό των χρηματοπιστωτικών αγορών, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον η επανάληψη των αρνητικών φαινομένων που οδήγησαν στην οικονομική κρίση.
Σε ό,τι αφορά στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρώτος στόχος της είναι η δημοσιονομική ισορροπία, δεύτερος η προώθηση της ανάπτυξης και τρίτος η στήριξη, στο μέτρο του δυνατού, της οικονομίας με μέτρα υπέρ των ασθενέστερων οικονομικώς στρωμάτων. Από σουηδικής πλευράς ο Φ. Ρέϊνφελντ εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της κρίσης στον τομέα της απασχόλησης, τονίζοντας ότι για να αντιμετωπισθεί η ανεργία χρειάζεται ευελιξία στους τρόπους λειτουργίας των αγορών της εργασίας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και επισήμανε ότι «είναι ανάγκη να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ενισχύσουμε τα κοινά μας μέσα και τις προσπάθειές μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό αποτελεσματικά».
Τέλος, ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε τη σημασία της προγραμματισμένης για το τέλος του έτους Διεθνούς Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη για το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών και εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης αυτής θα επιτευχθεί νέα διεθνής συμφωνία.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Σουηδού πρωθυπουργού, ο οποίος υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό είναι υψηλής προτεραιότητας για τη σουηδική προεδρία.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube