Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Μαΐου 2009

“Ο Πάπας αναγκάστηκε να ενταχθεί στη Χιτλερική Νεολαία”

Ο Φεντερίκο Λομπάρντι, εκπρόσωπος του Πάπα Βενέδικτου, δήλωσε ότι ο ποντίφηκας αναγκάστηκε να ενταχθεί στη Χιτλερική Νεολαία, διαψεύδοντας έτσι προηγούμενη άρνηση της συμμετοχής του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στο ναζιστικό αυτό σώμα.”Δεν υπήρξε προσωπική του επιλογή”, είπε ο Λομπάρντι σε συνέντευξη Τύπου στη Βηθλεέμ, διευκρινίζοντας ότι εκείνη την εποχή υπήρχε ναζιστικό διάταγμα που καθιστούσε υποχρεωτική τη συμμετοχή στο χιτλερικό νεολαιΐστικο κίνημα.
Την Τρίτη ο Λομπάρντι, σε μία προσπάθεια να αντικρούσει τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν στο Ισραήλ για το παρελθόν του γερμανού Πάπα, είπε στους δημοσιογράφους ότι “ο Πάπας ουδέποτε ήταν ενταγμένος στη Χιτλερική Νεολαία, ποτέ, ποτέ, ποτέ”.

Την Τετάρτη ο εκπρόσωπος έδωσε μία άλλη εκδοχή του τι είχε συμβεί τότε. “Επαναλαμβάνω, αυτό που είπα είναι ότι η εγγραφή του στη Χιτλερική Νεολαία δεν είχε στη ζωή του ιδιαίτερη σημασία ή θέση. Δεν είναι μία εμπειρία που είχε σημασία γι’ αυτόν με οποιονδήποτε τρόπο”, είπε ο Λομπάρντι στους δημοσιογράφους στη Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης, όπου συνοδεύει τον Πάπα στην περιοδεία του.

Ο ίδιος ο Πάπας, σε συνέντευξή του που είχε δημοσιευθεί το 1997 στο βιβλίο “Αλας της Γης”, είχε δηλώσει: “Όταν έγινε υποχρεωτική η συμμετοχή στη Χιτλερική Νεολαία το 1941, ο αδελφός μου αναγκάστηκε να ενταχθεί σε αυτήν. Εγώ ήμουν ακόμα πολύ μικρός, αλλά αργότερα, ως μαθητής ιερατικής σχολής, γράφτηκα στη Χιτλερική Νεολαία. Μόλις τελείωσα την ιερατική σχολή, ουδέποτε επέστρεψα”.

Η Χιτλερική Νεολαία ήταν το μοναδικό νόμιμο νεολαιίστικο κίνημα στη Γερμανία όταν οι ναζί πήραν την εξουσία το 1933 και έθεσαν εκτός νόμου όλες τις άλλες οργανώσεις νεολαίας.

Μέχρι το 1936, σχεδόν το 60% όλων των αγοριών στη Γερμανία ήσαν μέλη της, ενώ ως το 1939 το ποσοστό είχε αυξηθεί σε 90%. Το 1941 η συμμετοχή όλων των αγοριών ηλικίας άνω των 10 ετών στη Χιτλερική Νεολαία έγινε υποχρεωτική και μόνο ένα 10-20% κατόρθωσε να αποφύγει τη συμμετοχή του σε αυτήν.
Flash.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube