REAL TIME |

Γενικά θέματα 2 Μαΐου 2009

Περιοδεία Μπάιντεν στα Βαλκάνια

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα Βαλκάνια στα μέσα Μαΐου, πραγματοποιώντας σταθμούς στη Βοσνία, στο Κόσοβο και στη Σερβία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ανώτατου αξιωματούχου των ΗΠΑ στην περιοχή αφότου το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από το Βελιγράδι το 2008.”Στην διάρκεια του ταξιδιού, ο αντιπρόεδρος θα συναντηθεί με τις πολιτικές ηγεσίες και των τριών χωρών, καθώς και με πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ οι οποίοι υπηρετούν στην περιφέρεια”, ανέφερε σχετικό ανακοινωθέν του γραφείου του Μπάιντεν.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την περιοδεία του Μπάιντεν αναμένεται να γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες, πάντως ΜΜΕ στο Κοσσυφοπέδιο ανέφεραν ότι ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού του αντιπροέδρου των ΗΠΑ θα είναι η Πρίστινα.

Το ταξίδι του Αμερικανού αντιπροέδρου θεωρείται πως εντάσσεται στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή μετά την απόσχιση του Κοσόβου την 17η Φεβρουαρίου του 2008 και στην διάρκεια των τελευταίων μηνών της προεδρίας του Τζωρτζ Ου. Μπους. Σημειώνεται παράλληλα ενώ η Σερβία προσπαθεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαδικασία που η Μόσχα παρακολουθεί με προσοχή.

Τον Μάρτιο ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς είχε δηλώσει πως το Βελιγράδι θέλει να ανοίξει ένα “νέο κεφάλαιο” στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, οι οποίες έφθασαν ξανά στο ναδίρ εξ αιτίας της αναγνώρισης από την Ουάσινγκτον της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου–κάτι στο οποίο η Σερβία αντιτασσόταν σθεναρά.

Το Κόσοβο έχει αναγνωριστεί από 58 χώρες.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί λίγους μήνες μετά τη συμπλήρωση 10 ετών από τη λήξη του πολέμου στο Κόσοβο.

Ο Μπάιντεν ήταν ένας από τους πρώτους Αμερικανούς πολιτικούς που είχαν αποκαλέσει το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εγκληματία πολέμου.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube