REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 7 Μαΐου 2009

Βρετανία: Προβληματίζει η υπόθεση Όραμς

(Ζεύγος Αποστολίδη)

Μεγάλο προβληματισμό φαίνεται να έχει προκαλέσει στη Βρετανία η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στην υπόθεση Όραμς. Το ειδησεογραφικό δίκτυο ΟΡΡ, το οποίο εξειδικεύεται στην αγορά ακινήτων, κάνει εκτενή αναφορά στη συγκεκριμένη απόφαση και διερωτάται κατά πόσο οι μεσίτες, οι οποίοι πωλούν ακίνητα στη βόρεια Κύπρο θα αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες από Ελληνοκύπριους.
Όπως επισημαίνεται στο ΟΡΡ, το ΔΕΚ αποφάνθηκε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα κυπριακά δικαστήρια θα πρέπει να εφαρμόζονται υποχρεωτικά από όλα τα δικαστήρια της Ε.Ε. ακόμα και όταν αφορούν περιουσίες που βρίσκονται στο τουρκοκρατούμενο, βόρειο μέρος του νησιού.
«Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε υποχρέωση από τους μεσίτες στη βόρεια Κύπρο να ερευνήσουν κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε αξίωση για τη γη που πωλούν. Υπήρχε η αντίληψη ότι επαφίεται στον αγοραστή να ρωτήσει το δικηγόρο του για ενδεχόμενα ρίσκα που μπορεί να προκύψουν από την αγορά» ανέφερε ο John Howell, από το International Law Partnership.
Για να συνεχίσει λέγοντας ότι «πλέον, υπάρχει και η άποψη ότι εάν ο μεσίτης γνωρίζει ή υποψιάζεται ότι μπορεί να υπάρχει παρανομία σε μια πράξη και δεν το αναφέρει, μπορεί να κατηγορηθεί για αμέλεια. Αυτό όμως θα πρέπει να αποδειχθεί στα δικαστήρια. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος το αποτέλεσμα αυτής της νέας κατάστασης» σημείωσε. Η εκτίμηση του πάντως, είναι ότι η απόφαση θα επηρεάσει τόσο υφιστάμενους ιδιοκτήτες, όσο και μελλοντικούς επενδυτές.
Από την πλευρά του, ο Ε/κ Κρις Χρηστίδης ανέφερε στο ΟΡΡ ότι η απόφαση είναι ξεκάθαρη και αναμένει να έχει άμεσες επιπτώσεις. «Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα συμβάλει ώστε μεσίτες και developers να σταματήσουν να πωλούν τις περιουσίες αυτές και θα αναγκάσει μελλοντικούς αγοραστές να σκεφτούν διπλά προτού αγοράσουν.
Αντίθετα, ο Devrim Celal, Διευθυντής στο γραφείο Diadem Hotels & Tours στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην αγορά.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube