Weather Icon
Καύκασος , ΟΑΣΕ 18 Μαΐου 2009

ΟΑΣΕ: η κομψή διαφωνία Ελλάδας-Ρωσίας

Η ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ και η Μόσχα δημοσιοποίησαν με προσεκτικές εκφράσεις τη διαφωνία τους για το θέμα της ανανέωσης της αποστολής των παρατηρητών του Οργανισμού στη Γεωργία, διαβεβαιώνοντας όμως ότι παραμένουν πρόθυμες να εξακολουθήσουν τη διαδικασία.
Η ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ ύστερα από πολύμηνες και άκαρπες διαβουλεύσεις για το θέμα των παρατηρητών, προχώρησε σε αναστολή των σχετικών διαπραγματεύσεων, γεγονός που δεν αυξάνει την ασφάλεια στις περιοχές της Γεωργίας και της Ν. Οσετίας μετά την κρίση του περασμένου Αυγούστου.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας το αδιέξοδο των συνομιλιών, ανέφερε ότι η ελληνική προεδρία «ως έντιμος μεσολαβητής» έκανε εργώδεις προσπάθειες για σύγκλιση των απόψεων, με στόχο την ομοφωνία για την παραμονή της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στη Γεωργία. «Οι προσπάθειες δεν έφεραν μέχρι στιγμής το επιθυμητό αποτέλεσμα λόγω των εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων των ενδιαφερόμενων μερών (σ.σ. Ρωσίας, Γεωργίας, αλλά και Οσετίας). Γι’ αυτό το λόγο η ελληνική προεδρία ανέστειλε «μέχρι νεωτέρας» τις διαπραγματεύσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στη σχετική ανακοίνωσή του εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ και επέμεινε στη θέση σύμφωνα με την οποία η Ρωσία υποστηρίζει την αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ και στις «δύο πλευρές της Γεωργίας και της Ν. Οσετίας. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν και με τη συμμετοχή του Τσκχιβάλι» (πρωτεύουσας της Ν. Οσετίας).

Η ρωσική απαίτηση να «αναγνωριστεί εμμέσως» η ανεξάρτητη παρουσία της Ν. Οσετίας στις διαπραγματεύσεις ήταν η αιτία του αδιέξοδου στις διαπραγματεύσεις του ΟΑΣΕ, καθώς η ελληνική προεδρία δεν επρόκειτο να έρθει σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν την απόσχιση της περιοχής της Ν. Οσετίας από τη Γεωργία και πολύ περισσότερο την «ανεξαρτητοποίησή» της.

Η ρωσική πλευρά όμως επιμένει να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Ν. Οσετίας «το μοντέλο του Κοσόβου», με δύο ξεχωριστές αποστολές παρατηρητών του ΟΑΣΕ στη Σερβία και το Κόσοβο, που δεν έχει αναγνωριστεί και δεν αποτελεί μέλος του ΟΑΣΕ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube