REAL TIME |

Γενικά θέματα 1 Μαΐου 2009

Είδε τον Ερντογάν και τον Γκιουλ ο Μοκτάντα αλ Σαντρ

Είδε τον Ερντογάν και τον Γκιουλ ο Μοκτάντα αλ Σαντρ

Ο Ιρακινός ριζοσπάστης θρησκευτικός ηγέτης Μοκτάντα αλ Σαντρ μετέβη σήμερα από το Ιράν στην Άγκυρα, όπου είχε συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ. 
Για ταξίδι που στόχο έχει τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο πλευρών έκανε λόγο εκπρόσωπος του σιίτη ηγέτη. 
“Η πολιτική διαδικασία ομαλοποιείται όλο και περισσότερο στο Ιράκ…Ο Μοκτάντα αλ Σαντρ είναι εδώ για πολιτικές διαβουλεύσεις με τις τουρκικές αρχές γι’αυτό το θέμα”, επισήμανε Τούρκος αξιωματούχος από το υπουργείο Εξωτερικών. 
Διπλωμάτες και αναλυτές επισημαίνουν πως η Τουρκία, όπως και οι Ην.Πολιτείες, ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή του σιιτικού Ιράν επί του Ιράκ. Αντιαμερικανός ο Σαντρ, έχει κερδίσει τη υποστήριξη φτωχών σιιτών Ιρακινών και οι σύμμαχοί του απέσπασαν αρκετές έδρες στις τοπικές εκλογές της 31ης Ιανουαρίου στο Ιράκ. Διπλωματικοί κύκλοι εντάσσουν τις συνομιλίες του Σαντρ στην Τουρκία στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί η Άγκυρα με τις διάφορες θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες του Ιράκ, σε μια προσπάθεια να συμβάλλει στην σταθερότητα και την ενότητα της γειτονικής χώρας. 
Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται ότι ο Σαντρ -ο οποίος δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση από τον Ιούνιο του 2007-βρισκόταν στο Ιράν πριν επισκεφτεί την Τουρκία. 
Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ έγινε ο πρώτος αρχηγός του κράτους της Τουρκίας, που πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ιράκ τα τελευταία 33 χρόνια. Η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο. 
Πηγή έντασης για τις σχέσεις Άγκυρας-Βαγδάτης αποτελούν οι επιθέσεις Κούρδων ανταρτών από το β.Ιράκ κατά της Τουρκίας.
ΠΗΓΗ www.tanea.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube