Ισραήλ , Παλαιστίνη 11 Μαΐου 2009

Με κάλεσμα για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος έφθασε ο Πάπας στο Ισραήλ

Με κάλεσμα για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος έφθασε ο Πάπας στο Ισραήλ

Ο Πάπας Βενέδικτος κατά την υποδοχή του από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Στο φόντο ο Σιμόν Πέρες

Λύση του Μεσανατολικού στη βάση των δύο κρατών ζήτησε ο Πάπας έχοντας απέναντί του τη νέα ισραηλινή ηγεσία που αρνείται να αποδεχθεί τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Μιλώντας από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, ο ποντίφικας καταδίκασε επίσης τον αντισημιτισμό, λέγοντας ότι θα τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος…
Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έφθασε το πρωί της Δευτέρας στο Ισραήλ για το πρώτο του ταξίδι στους Αγίους Τόπους, με στόχο να προωθήσει το διαθρησκευτικό διάλογο και να ενισχύσει τους δεσμούς της Καθολικής Εκκλησίας με τους εβραίους και τους μουσουλμάνους, τους οποίους αμφότερους έχει προσβάλει για διαφορετικούς λόγους τα τελευταία έτη.

Η επίσκεψη του Βενέδικτου ΙΣτ’ στη Μέση Ανατολή είναι η πρώτη από την ανάδειξή του στον παπικό θρόνο και λαμβάνει το χαρακτήρα δοκιμασίας για τις διπλωματικές του ικανότητες.

Κάλεσμα για ανεξάρτητο κράτος

Ο ποντίφικας «βούτηξε» στην πολιτική αμέσως μετά την άφιξή του στο Τελ Αβίβ, απευθύνοντας κάλεσμα για την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, γεγονός που ενδέχεται να τον φέρει σε αντιπαράθεση με τη νέα υπερσυντηρητική ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου που αρνείται να δεχθεί την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους παρά τις διεθνείς πιέσεις.

«Απευθύνω έκκληση για τη διερεύνηση κάθε δυνατού μέσου προς μια δίκαιη επίλυση των σημαντικών διαφορών, ώστε οι δύο λαοί
να μπορούν να ζήσουν ειρηνικά στις χώρες τους αντίστοιχα, εντός ασφαλών και διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων» δήλωσε ο ποντίφικας.

Ο ποντίφικας δεν χρησιμοποίησε τη λέξη κράτος, ωστόσο με την αναφορά του σε δύο πατρίδες με διεθνή σύνορα επαναβεβαίωσε τη θέση της Καθολικής Εκκλησίας υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, του ακρογωνιαίου λίθου της πολιτικής της Δύσης για την επίλυση του Μεσανατολικού.

«Έρχομαι, όπως τόσοι άλλοι πριν από εμένα, για να προσευχηθώ στους Αγίους αυτούς Τόπους, να προσευχηθώ ειδικά για την ειρήνη, ειρήνη εδώ στους Αγίους Τόπους και ειρήνη στον κόσμο» προσέθεσε ο Πάπας καλώντας Ισραηλινούς και Παλαιστινούς σε συμφιλίωση.

Τιμή στα θύματα του Ολοκαυτώματος

Παράλληλα, ο Πάπας δήλωσε ότι θα έχει την ευκαιρία να τιμήσει τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Βατικανό για το ρόλο της Καθολικής Εκκλησίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει, καθώς ο Πάπας εξακολουθεί να στηρίζει την οσιοποίηση του Πάπα Πίου του ΧΙΙ.

Ο ποντίφικας κατήγγειλε επίσης τον αντισημιτισμό που «συνεχίζει να δείχνει το απεχθές πρόσωπό» του σε αρκετά μέρη του κόσμου. «Είναι εντελώς απαράδεκτο» ανέφερε.

«Ο εβραϊκός λαός βίωσε τραγικά την εμπειρία των τρομερών συνεπειών ιδεολογιών που αρνούνται τη θεμελιώδη αξία κάθε ανθρώπου. Είναι δίκαιο και σκόπιμο κατά την παραμονή μου στο Ισραήλ να έχω τη δυνατότητα να τιμήσω τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων εβραίων, θυμάτων του Ολοκαυτώματος και να προσευχηθώ ώστε η ανθρωπότητα να μην ξαναγίνει ποτέ μάρτυρας ενός εγκλήματος μιας τέτοιας έκτασης» είπε ο Πάπας.

Ακόμη μία πηγή έντασης μεταξύ Αγίας έδρας και Ισραήλ αποτελεί η ανάκληση του αφορισμού του βρετανικής καταγωγής επίσκοπου Ρίτσαρντ Ουίλιαμσον, αρνητή του Ολοκαυτώματος, στα τέλη Ιανουαρίου.

Η τελετή υποδοχής

Φθάνοντας το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν από το Αμμάν με σκάφος των Βασιλικών Ιορδανικών Αερογραμμών, ο Πάπας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

«Ένα πράγμα που οι τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες έχουν κοινό είναι ένας ιδιαίτερος σεβασμός για την ιερή αυτή πόλη» είπε ο ποντίφικας αναφερόμενος στο Χριστιανισμό, το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό. «Ο πλέον διακαής του πόθος είναι όλοι οι προσκυνητές των Αγίων Τόπων να μπορούν να έχουν πρόσβαση εκεί ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς» συμπλήρωσε.

Μετά την επίσημη τελετή υποδοχής, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετέβη με ελικόπτερο στην Ιερουσαλήμ.
Κατά την επίσκεψή του θα συναντηθεί με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους πολιτικούς και θρησκευτικούς αξιωματούχους και θα επισκεφθεί ιερούς τόπους του Χριστιανισμού, του Ισλάμ και του Ιουδαϊσμού, ενώ θα χοροστατήσει σε λειτουργίες.

«Στο όνομα του κράτους του Ισραήλ σας υποδέχομαι με μια ευχή: ειρήνη» δήλωσε μιλώντας στα αγγλικά ο Σιμόν Πέρες.

«Θεωρώ ότι η επίσκεψή σας εδώ, στους Αγίους Τόπους είναι μια πνευματική αποστολή υψίστης σημασίας: μια αποστολή ειρήνης. Μια αποστολή που έχει στόχο να σπείρει τους σπόρους της ανεξιθρησκίας και να ξεριζώσει αυτούς του φανατισμού» είπε ο Σιμόν Πέρες. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν εκφώνησε ομιλία κατά την υποδοχή του Πάπα.

Η πενθήμερη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη πραγματοποιείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Πριν αναχωρήσει για την Ιορδανία από το Ισραήλ ο Πάπας είχε απευθύνει εκ νέου έκκληση για θρησκευτική ανοχή ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους.

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube