REAL TIME |

Weather Icon
Γεωοικονομία , ΟΑΣΕ 26 Μαΐου 2009

Συρρίκνωση-ρεκόρ του ΑΕΠ ανεπτυγμένων χωρών στο α΄ τρίμηνο

Συρρίκνωση-ρεκόρ του ΑΕΠ ανεπτυγμένων χωρών στο α΄ τρίμηνο


Του Christopher Emsden

ΜΙΛΑΝΟ (Dow Jones)– Με ρυθμό 2,1% συρρικνώθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στις ανεπτυγμένες χώρες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). 
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περυσινού έτους, το ΑΕΠ στις χώρες- μέλη του ΟΟΣΑ υποχώρησε 4,2%. 
Σημειώνεται ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας σε επίπεδο τριμήνου ήταν ο μεγαλύτερος από την αρχή καταγραφής των στοιχείων το 1960, καθώς ξεπερνά το τελευταίο ρεκόρ συρρίκνωσης της τάξης του 2% που είχε σημειωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2008. 
Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση κατέγραψαν οι οικονομίες της Γερμανίας και της Ιαπωνίας που στηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής τους δραστηριότητας στις εξαγωγές. Τα ΑΕΠ Γερμανίας, Ιαπωνίας υποχώρησαν 6,9% και 9,1% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι. 
Μόνο η Ιαπωνία, συνέβαλε στην ετήσια συρρίκνωση του συνολικού ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ σε ποσοστό 1%, ενώ στις χώρες της Ευρωζώνης αποδίδεται το 1,3% της συρρίκνωσης. Οι ΗΠΑ συνέβαλαν κατά 0,9% στη μείωση. 
Σημειώνεται ότι η το συνολικό προϊόν υπολογίζεται με τη χρήση των ισοτιμιών αγοραστικής δύναμης (purchasing-power parities).

©Dow Jones Newswires
ΠΗΓΗ www.capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube