Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 15 Μαΐου 2009

Σε ρόλο «στρατολογητή» ο απερχόμενος γ.γ. του ΝΑΤΟ

Στην ανάγκη συνέχισης της συμμετοχής της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, επικεντρώθηκε ο απερχόμενος γραμματέας της Συμμαχίας, Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Κώστα Καραμανλή.
“Στη συνάντηση του Στρασβούργου και του Κιέλου αποφασίστηκε να υπάρξει μια νέα στρατιωτική προσέγγιση από πλευράς συμμαχίας. Είμαι σίγουρος, ότι υπό την ηγεσία σας θα συμμετάσχετε ως χώρα, δηλαδή η Ελλάδα, στην προσπάθεια προετοιμασίας, αυτής της νέας στρατηγικής αντίληψης, ενόψει και της επόμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ”, υπογράμμισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Όπως τόνισε, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συμμαχία έχουν αυξηθεί και σε αυτές εντάσσονται πλέον τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, αλλά και η συνεχής προσπάθεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

“Επιτρέψτε μου εξάλλου να προσθέσω στο σημείο αυτό ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις και τις αποστολές του ΝΑΤΟ πάντοτε υπήρξε και παραμένει πολύ σημαντική. Είναι εξαιρετικά σημαντικό και οι 28 σύμμαχοι να μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις αποστολές και να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει”, σημείωσε.

Όσον αφορά στη συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποστολή ελληνικών πολεμικών πλοίων για την καταπολέμηση “της πειρατείας και της τρομοκρατίας”, στην ανατολική Αφρική.

Το ΝΑΤΟ δεν έχει ακούσει ποτέ τη λέξη βέτο στο θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο γγ της Συμαχίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, μετά τη συνάντησή του με την Ντόρα Μπακογιάννη. Πάντως, ο ίδιος δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για τη διάθεση των Σκοπίων να επιλύσουν το θέμα της ονομασίας, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για συναίνεση. «Ελπίζω πάντως ότι θα υπάρξει μια νέα συναίνεση -σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Συνόδου του Βουκουρεστίου» είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ότι μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη ΠΓΔΜ την περασμένη εβδομάδα «δεν έχει ενισχυθεί η αισιοδοξία του,από τις επαφές με την κυβέρνηση της χώρας», αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ θα καταλάβει τι ακριβώς χρειάζεται να πράξει.

Κ. Καραμανλής: Είχα μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία

Ο Κώστας Καραμανλής, από τη μεριά του, έπλεξε το εγκώμιο του απερχόμενου γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, λέγοντας πως “υπό την έμπειρη και ψύχραιμη καθοδήγησή του, το ΝΑΤΟ πέτυχε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων”.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Σέφερ για την εποικοδομιτική, όπως την αποκάλεσε, συνεργασία που είχε μαζί του.

Ντ. Μπακογιάννη: Ναι στην εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά με λύση στο όνομα

Από την πλευρά της, η Ελληνίδα ΥΠΕΞ, Ντόρα Μπακογιάννη, ευχαρίστησε τον κ. Σέφερ για τη “στενή και παραγωγική συνεργασία” και επισήμανε ότι η θητεία του χαρακτηρίστηκε από “την προσήλωσή του στο θεσμικό του ρόλο, αναζητώντας πάντοτε, κάποιες φορές με σκληρή προσπάθεια, τη συναίνεση και τη γεφύρωση απόψεων, αφού όπως είναι αυτονόητο, το ΝΑΤΟ επιτελεί την αποστολή του βάσει ομοφωνίας”.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της εισδοχής της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε χαρακτηριστικά: “Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι η Ελλάδα θα είναι ευτυχής να δει τους φίλους και γείτονες της μέσα στην οικογένεια του ΝΑΤΟ. Αλλά θα τους καλωσορίσουμε όταν θα επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας”.

Ερωτηθείσα για το βέτο της Ελλάδας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, υποστήριξε ότι η ελληνική θέση ήταν καθαρή από την πρώτη στιγμή και πως “οι σύμμαχοι έκριναν ότι η επιχειρηματολογία μας ήταν ισχυρή”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΣ ,sofiatimes.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube