Weather Icon
Γενικά θέματα 16 Μαΐου 2009

Γ.Προβόπουλος: Ανάγκη για νέο μοντέλο ανάπτυξης

Γ.Προβόπουλος: Ανάγκη για νέο μοντέλο ανάπτυξης

H Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το αναπτυξιακό μοντέλο που στηρίζεται στην υπερκατανάλωση και να υιοθετήσει μια μακροχρόνια στρατηγική διόρθωσης του υψηλού Δημόσιου χρέους και των δίδυμων ελλειμμάτων της ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργος Προβόπουλος, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος.

Η Ελλάδα βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ύφεσης από το 1993 καθώς η διεθνής κρίση οδηγεί σε υποχώρηση των εξαγωγών της και της εγχώριας ζήτησης, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ την Παρασκευή.
“Πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να απορρίψουμε το αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης του παρελθόντος, αυτό της υπερκατανάλωσης, των αθρόων εισαγωγών, των αέναων ελλειμμάτων, εσωτερικών και εξωτερικών, και των χρεών”, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.
Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι η μόνη βιώσιμη, αξιόπιστη και αποτελεσματική απάντηση στην κρίση είναι ένα σύνολο μέτρων και παρεμβάσεων, που θα εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο, πολυετές και μακρόπνοο σχέδιο.
Η Κομισιόν έχει ξεκινήσει σε βάρος της Ελλάδας την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος καθώς το έλλειμμά της ξεπέρασε το 5% του ΑΕΠ πέρυσι και δεν αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα κάτω από το όριο 3% της ΕΕ.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 14,5% του ΑΕΠ το 2008, αντανακλώντας την διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
“Κεντρική επιδίωξη του σχεδίου πρέπει να είναι η θεραπεία των μακρο-ανισορροπιών και των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών, που σταθερά τροφοδοτούν και διογκώνουν τα εσωτερικά και εξωτερικά μας ελλείμματα. Η συνολική εγχώρια αποταμίευση πρέπει να είναι επαρκής για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων”, ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης.
“Για την παγίωση στο μέλλον υψηλών και σταθερών ρυθμών ανάπτυξης, απαιτείται .. γρήγορη και γενναία διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ώστε να μηδενιστεί το 2012. Αυτό είναι εφικτό, εάν συλληφθεί μέρος της τεράστιας φοροδιαφυγής και, κυρίως, εάν επιτευχθεί ουσιαστική περιστολή της σπατάλης και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών”.
Η Κομισιόν προβλέπει ότι το Δημόσιο χρέος αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 100% του ΑΕΠ και θα αυξηθεί περαιτέρω το 2010.
Ο κ. Προβόπουλος πρότεινε την εφαρμογή ενός πλέγματος μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκειμένου να τιθασευτεί το δημόσιο χρέος. Όπως ανέφερε χρειάζονται σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, της τάξης του 4,5-5% του ΑΕΠ, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ στο επίπεδο αναφοράς της Συνθήκης του Μάαστριχτ (60%) μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, όπως είναι τα 10 έτη.
“Αυτό είναι απαραίτητο και για να καλύπτονται στο μέλλον οι πρόσθετες δαπάνες, τις οποίες θα συνεπάγεται η προϊούσα γήρανση του πληθυσμού”, είπε, “Η Ελλάδα δεν διαθέτει, δυστυχώς, περιθώρια για δημοσιονομική ώθηση, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της βρίσκεται σε στασιμότητα. 
“Λόγω και των λανθασμένων επιλογών του παρελθόντος, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σήμερα απολύτως αναγκαία όχι μόνο για να τηρηθούν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά, κυρίως, για να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στις αγορές και να βελτιωθούν οι όροι εξωτερικού δανεισμού”.
“Απαιτείται νέα προσπάθεια για μείωση του κόστους δανεισμού”
Ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι οι δραστικές κινήσεις της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών βοήθησαν να μετριαστεί η πιστωτική κρίση, χρειάζεται, ωστόσο, να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί το κόστος δανεισμού. 
“Οι δραστικές παρεμβάσεις της ΕΚΤ και των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών έχουν συμβάλει καθοριστικά, τόσο στην αποτροπή συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας, όσο και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών”, τόνισε.
“Θα απαιτηθεί ωστόσο αρκετή προσπάθεια ακόμη, δεδομένου ότι οι μειώσεις των βασικών επιτοκίων δεν έχουν πλήρως μεταφραστεί σε χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτό θα έρθει σταδιακά, καθώς θα εξομαλύνονται οι συνθήκες στις αγορές από τις οποίες οι τράπεζες αντλούν κεφάλαια, και θα υποχωρούν οι παράγοντες που σήμερα επιβάλλουν στις τράπεζες να υιοθετούν, για λόγους πρόνοιας, αυστηρότερους πιστωτικούς κανόνες”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube