Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Μαΐου 2009

Δίκτυο κατασκοπείας στο αμερικανικό Πεντάγωνο

Υπάλληλος του αμερικανικού Πενταγώνου προμήθευε με απόρρητα έγγραφα πράκτορα της Κίνας και κατηγορείται πλέον για κατασκοπεία από το γνωστό δικαστήριο που λειτουργεί στην Αλεξάντρια της Βιρτζίνια.Ο 62χρονος Τζέϊμς Γουίλμπουρ Φόντριν είχε τη θέση του υποδιευθυντή στο Γραφείο Συνδέσμου της Ουάσινγκτον με τη Διοίκηση Ειρηνικού των ΗΠΑ.Ανάμεσα στα έγγραφα που παρέδωσε υπήρχαν και λεπτομέρειες για κοινή αμερικανο-κινεζική ναυτική άσκηση, ενώ σε περίπτωση καταδίκης ο Φόντριν αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης πέντε ετών.
Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Κίνα έχει αυξήσει τις προσπάθειες για απόκτηση στρατιωτικών αλλά και εμπορικών μυστικών και ο Φόντριν είναι ο δεύτερος υπάλληλος από δίκτυο του Πενταγώνου που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου.
Για την ίδια υπόθεση κατασκοπείας είχε ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση 57 μηνών μετά από ομολογία ο Γκρεγκ Μπέργκενσεν, πρώην αναλυτής της Υπηρεσίας Αμυντικής Συνεργασίας και Ασφάλειας.

Την ενοχή του ομολόγησε επίσης ο επιχειρηματίας από τη Ν. Ορλεάνη με καταγωγή από την Ταϊβάν, Τάϊ Σεν Κούο, ο οποίος παρέδιδε στην κινεζική κυβέρνηση τις πληροφορίες που του έδινε ο Μπέργκενσεν.

Ο Κούο έχει βασικό ρόλο και στην υπόθεση Φόντριν στου οποίου το σπίτι στη Βιρτζίνια συνελήφθη από τις αρχές πριν από ένα χρόνο.

Δύο χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του από την πολεμική αεροπορία ΗΠΑ το 1996 ο Φόντριν λειτούργησε ως σύμβουλος επιχειρήσεων από το σπίτι του, έχοντας μοναδικό πελάτη τον Κούο που ενεργούσε κάτω από εντολές των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών.
Αργότερα το 2001 ο Τζέϊμς Γουίλμπουρ Φόντριν προσελήφθη στο Πεντάγωνο έχοντας πρόσβαση “top secret” και άρχισε να παραδίδει στον Κούο απόρρητα έγραφα, πουλώντας μερικά απ’ αυτά έναντι 800 δολαρίων το κομμάτι.

Ανάμεσά τους σχέδια για την κοινή αμερικανο-κινεζική ναυτική άσκηση όπως και κατευθύνσεις για στρατιωτικές συναντήσεις Αμερικανών και Κινέζων κυβερνητικών στελεχών.

Στον Κούο έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης πλέον των 15 ετών και μαζί του εκτίει ποινή 18 μηνών ο συνεργάτης του Γιου Κανγκ.

Είναι πιθανόν ο Φόντριν να θεωρούσε ότι τα έγγραφα που παρέδιδε ή πωλούσε στον Κούο προορίζονταν για την φιλική προς τις ΗΠΑ κυβέρνηση της Ταϊβάν, όμως οι αμερικανικές αρχές θα τον δικάσουν για κατασκοπεία σε κάθε περίπτωση.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube