REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 4 Μαΐου 2009

Πιέσεις στην Τουρκία για τα νατοϊκά πυρηνικά .

Διαξιφισμούς αναμένεται να προκαλέσει η παρουσία νατοϊκών πυρηνικών όπλων στο τουρκικό έδαφος.

Απρόθυμη παρουσιάζεται η Τουρκία να αποχωριστεί τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, κάτι που στο μέλλον θα δημιουργήσει έντονα προβλήματα, λέει κορυφαίος Τούρκος αναλυτής.

Ο Μουσταφά Κιμπάρογλου, καθηγητής του πανεπιστημίου Μπιλκέντ της Άγκυρας και ειδικός στα θέματα εξοπλισμών θεωρεί πως η τουρκική ηγεσία θα επιδιώξει την παραμονή των όπλων στο τουρκικό έδαφος, λόγω της αποτρεπτικής τους ισχύος στην ευρύτερη περιοχή (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μεσόγειος). Αυτό θα επιφέρει πιέσεις από την πλευρά της συμμαχίας, καθώς τον τελευταίο καιρό υπάρχει η τάση της απομάκρυνσης των νατοϊκών πυρηνικών από τις χώρες στις οποίες είναι σταθμευμένα: χαρακτηριστικά παραδείγματα το Βέλγιο και η Γερμανία, όπου συζητάται η απομάκρυνσή τους.

Κατά τον Κιμπάρογλου, οι θέσεις των τουρκικών κυβερνήσεων τα τελευταία 40 χρόνια ήταν στατικές, ωστόσο αυτό άλλαξε μέσα στην τρέχουσα δεκαετία: «από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και μετά, στο χώρο της διεθνούς ασφαλείας έχουν επέλθει δραστικές αλλαγές. Η αποτρεπτική αξία των πυρηνικών όπλων δεν υφίσταται απέναντι στις παρούσες απειλές…επιπρόσθετα στα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, πλέον πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνονται μέτρα για τη σταδιακή απομάκρυνσή τους. Αυτό θα έπρεπε να ξεκινήσει με την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από τις συμμαχικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

Ένας από τους λόγους που εκτιμάται πως η Τουρκία θα συνεχίσει να επιμένει στη διατήρηση των εν λόγω όπλων, παρά τις διεθνείς τάσεις, είναι το γεγονός ότι κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον το γειτονικό Ιράν ενδεχομένως να προσπαθήσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η θέση αυτή πιστεύεται πως θα τη φέρει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα σε πρόσφατη ομιλία του στην Πράγα ανακοίνωσε την πρόθεση των ΗΠΑ να περιορίσουν την εξάπλωση των πυρηνικών κεφαλών, υπονοώντας πως θα ξεκινήσει η σταδιακή απόσυρσή τους από συμμαχικές χώρες.

Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν αποσύρει το 90% των 4.000 τακτικών πυρηνικών κεφαλών που είχαν αναπτύξει στην Ευρώπη, προς εφαρμογή της συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 1991 ανάμεσα στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους και τον τελευταίο Γ.Γ της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Today’s Zaman

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube