REAL TIME |

Γενικά θέματα 15 Μαΐου 2009

«Θεαματική» γκάφα της αυστραλιανής κυβέρνησης αποκαλύπτει εμπιστευτικά διπλωματικά δεδομένα

Μυστική λίστα με χώρες με τις οποίες βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση συνθήκες με την Αυστραλία βρήκε το δρόμο της στη δημοσιότητα.Κατά τον υπουργό Εξωτερικών, Στήβεν Σμιθ, το υπουργείο του «βρίσκεται εν μέσω διαδικασίας ενημέρωσης των σχετικών χωρών πως το έγγραφο δημοσιοποιήθηκε κατά λάθος», ενώ συμπλήρωσε πως έχει και αποδέχεται την ευθύνη για το λάθος.

Μία εντυπωσιακή γκάφα της παραδέχτηκε η κυβέρνηση της Αυστραλίας, κατά την οποία έγινε διαθέσιμη στο ευρύ κοινό μια λίστα που περιείχε τις χώρες με τις οποίες βρίσκονται εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με σκοπό την υπογραφή συνθηκών.

Στη λίστα περιλαμβάνονται στοιχεία για τουλάχιστον 200 συμφωνίες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται συμφωνία με την Κίνα για αύξηση των εξαγωγών ουρανίου και συνθήκη στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Αυστραλία και την Ινδονησία.

Κατά τον υπουργό Εξωτερικών, Στήβεν Σμιθ, το υπουργείο του «βρίσκεται εν μέσω διαδικασίας ενημέρωσης των σχετικών χωρών πως το έγγραφο δημοσιοποιήθηκε κατά λάθος», ενώ συμπλήρωσε πως έχει και αποδέχεται την ευθύνη για το λάθος.

Αν και η λίστα (έκτασης 58 σελίδων) δεν είναι χαρακτηρισμένη ως απόρρητη, έχει την ένδειξη πως οι περιεχόμενες συμφωνίες είναι «εν δυνάμει ευαίσθητης φύσης» και πως δε θα έπρεπε να δημοσιευτεί. Σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, η ίδια η ύπαρξη διαπραγματεύσεων τέτοιου είδους δεν επιτρέπεται να δημοσιευτεί στο ευρύ κοινό αν δεν δοθεί έγκριση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν οξεία: κατά την αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Τζούλι Μπίσοπ, «πρόκειται για να σοκαριστική παραβίαση ασφαλείας, η οποία και βλάπτει σοβαρά την εικόνα της χώρας προς τη διεθνή κοινότητα».

Ωστόσο, προς υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών έσπευσε ο υπουργός Εμπορίου, Σάιμον Κριν, ο οποίος δήλωσε πως δεν θα γίνουν παράπονα από τις εμπλεκόμενες χώρες, καθώς οι περισσότερες από τις πληροφορίες που περιέχονταν στη λίστα ήταν ήδη γνωστές στο ευρύ κοινό.

Μία από τις πλέον «σκανδαλιστικές» αποκαλύψεις της λίστας ήταν η ύπαρξη διαπραγματεύσεων με το Ιράν με σκοπό την προώθηση επενδυτικών σχεδίων, παρά την επίσημη επιβολή οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων από την Αυστραλία, στα πλαίσια της καταδίκης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από GulfNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube