Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Μαΐου 2009

Με επιτυχία η διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης «ΣΑΡΙΣΑ ’09»

Με επιτυχία η διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης «ΣΑΡΙΣΑ ’09»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, παρουσία μελών της κυβέρνησης και της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, η τελική φάση της στρατιωτικής διακλαδικής άσκησης, μεγάλης κλίμακας, ΤΑΜΣ «ΣΑΡΙΣΑ ’09», στο πεδίο βολής Ασκού – Προφήτη, στην περιοχή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, που υλοποιήθηκε με ακρίβεια, ένοπλες δυνάμεις του στρατού ξηράς, υπό τον συντονισμό του διοικητή του Β’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγου Σπυρίδωνα Παπαδάκη, με την κάλυψη μαχητικών και μεταγωγικών ελικοπτέρων και τη συνδρομή αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας επιχείρησαν ανακατάληψη υψωμάτων, τα οποία είχε «καταλάβει» υποθετικός εχθρός στην περιοχή της λίμνης Βόλβης.

Οι ενέργειες «ανακατάληψης» ξεκίνησαν με ρίψη αλεξιπτωτιστών και με βολές αεροσκαφών A-7 Corsair, F4 και F16 . Ακολούθησαν ρίψεις πυραύλων «Hell Fire» από μαχητικά ελικόπτερα «Apache» και συνδυασμένες βολές πυροβολικού με όλμους και αντιαρματικά πυρά (Kornet, Milan, Tow). Οι επιχειρήσεις κλιμακώθηκαν με την επίθεση των αρμάτων «Leopard», δυνάμεων καταδρομών και του μηχανοκίνητου πεζικού.

Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκαν αεροαποβατικές ενέργειες με ελικόπτερα «Huey» και «Sinouk» και επιχείρηση διάσωσης και περισυλλογής πληρωμάτων από το πεδίο της μάχης, με ελικόπτερο «Super Puma». Τέλος, δοκιμάστηκαν οι τηλεπικοινωνιακές δυνατότητες, που σε πραγματικό χρόνο, εξασφάλισαν πλήρη δικτύωση και επικοινωνία των ενεργούντων τμημάτων.

Σκοπός της άσκησης ήταν η προβολή και παρουσίαση της μαχητικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων για την εξυπηρέτηση των στόχων της εθνικής άμυνας.

«Εντυπωσιασμένος» από την απόδοση των τμημάτων και τον γενικότερο συντονισμό της επίδειξης, δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Τασούλας. «Οι ένοπλες δυνάμεις μπορεί να είναι αχρείαστες, αλλά είναι συγχρόνως πολλαπλώς χρήσιμες. Κι ενώ δεν μπορώ να ισχυριστώ, ότι ζούμε σε ηρωικές εποχές – ευτυχώς κατά πολλούς – εν τούτοις, οφείλω να παραδεχτώ, ότι η εικόνα και οι πράξεις των ενόπλων δυνάμεων είναι μια «όαση» που εμπνέει ασφάλεια εμπιστοσύνη και σιγουριά, τόσο σε ότι αφορά την εθνική τους αποστολή, όσο και το κοινωνικό τους έργο. Η ελληνική κυβέρνηση αγκαλιάζει με πλήρη εμπιστοσύνη τις ένοπλες δυνάμεις, την ηγεσία τους, τα στελέχη τους, γιατί ακριβώς εμπνέουν στον ελληνικό λαό αυτά τα αισθήματα» τόνισε ο υφυπουργός.

Η άσκηση ξεκίνησε στις 11 Μαΐου και ολοκληρώνεται αύριο. Σε αυτήν συμμετείχαν 4.019 άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων, 942 ερπυστριοφόρα και οχήματα παντός τύπου, 46 στρατιωτικά ελικόπτερα, που συμπλήρωσαν 422 ώρες πτήσης και 29 πολεμικά αεροσκάφη, που πραγματοποίησαν 109 εξόδους.

«Η σημερινή απόλυτα συντονισμένη και επιτυχής συμμετοχή των δυνάμεων όλων των κλάδων, εκπέμπει ισχυρό μήνυμα ετοιμότητας, αποφασιστικότητας, αποτρεπτικής ικανότητας, ισχύος και μη εφησυχασμού» υπογράμμισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Γράψας.

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν επίσης, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Μπασιάκος, οι αρχηγοί ΓΕΑ και ΓΕΝ, αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάνγκος και αντιναύαρχος Γεώργιος Καραμαλίκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης, διοικητές των Σωμάτων Στρατού και των Μειζόνων Σχηματισμών, ακόλουθοι αμύνης ξένων χωρών στην χώρα μας, οι τοπικές αρχές, δημοσιογράφοι, πολίτες κ.ά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube