Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 8 Απριλίου 2009

To βέτο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Μια άλλη ανάγνωση.

To βέτο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Μια άλλη ανάγνωση.


του Σάββα Καλεντερίδη
Με αφορμή την απειλή να παρεμποδίσει την εκλογή του Ρασμούσεν στη θέση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, γράφτηκαν πολλά άρθρα και ειπώθηκαν πολλά για τον τρόπο με τον ασκεί την εξωτερική της πολιτική η Τουρκία. Τα περισσότερα από αυτά που γράφηκαν και ειπώθηκαν συγκλίνουν στην άποψη ότι η γεωπολιτική αξία της Τουρκίας έχει αυξηθεί και ότι η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας διαχειρίζεται με επιτυχία και αποτελεσματικά αυτή την “αξία”.
Για την πρώτη διαπίστωση δεν θα κάνουμε αναφορά στη σημερινή μας ανάλυση, θα προσπαθήσουμε, όμως, να προσεγγίσουμε το θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και του τρόπου με τον οποίον ασκείται, επικεντρώνοντας στο θέμα της εκλογής του νέου Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και τη στάση που κράτησε η Τουρκία από την αρχή μέχρι το τέλος της συγκεκριμένης διαδικασίας.
Η Τουρκία, ενοχλημένη βαθύτατα από την άρνηση της Δανίας να “τουρκοποιήσει” το εσωτερικό της δίκαιο και να φιμώσει τον κουρδικό δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό Roj TV, προσπάθησε να αναδείξει και πάλι το ξεχασμένο θέμα των γελοιογραφιών που δημοσιεύθηκαν στη Δανία και είχαν αναφορές στον προφήτη Μωάμεθ και να εμφανιστεί ως η χώρα που δέχεται τις διαμαρτυρίες των ισλαμικών χωρών, τις οποίες διαμαρτυρίες είναι υποχρεωμένη να εκφράσει στο ΝΑΤΟ, για να αποτραπεί η εκλογή του πρωθυπουργού της Δανίας Ρασμούσεν στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ατλαντικού οργανισμού. Δηλαδή, η Τουρκία, έπαιξε το επικίνδυνο ισλαμικό χαρτί, για να πετύχει στο στόχο της, που δεν ήταν η περιφρούρηση της ισλαμικής πίστης, αλλά η εκδίκηση και ο εκβιασμός της Δανίας για το “έγκλημα” που διέπραξε, επιτρέποντας στους Κούρδους να έχουν τη δική τους φωνή, κάτι που η Τουρκία απαγόρεψε από το 1923.
Οι χώρες της Ευρώπης, όμως, δεν είναι σαν την Ελλάδα, που κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δείξει ότι δεν αντιλαμβάνεται και φυσικά δεν απαντά όπως θα έπρεπε στις προκλήσεις και γενικώς στην άθλια συμπεριφορά της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες.
Ας δούμε όμως τί έγινε με το βέτο της Τουρκίας και πώς το αντιμετώπισαν οι χώρες της Ευρώπης.
Τελικά το βέτο ξεπεράστηκε και ο Ρασμούσεν είναι ο νέος Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία πήρε ως αντάλλαγμα την υπόσχεση ότι ο Ρασμούσεν θα ζητήσει συγνώμη για τις γελοιογραφίες και ότι το κουρδικό κανάλι θα κλείσει.
Όσον αφορά την πρώτη υπόσχεση, ο Ρασμούσεν απλά έκανε μια δήλωση κατευνασμού του μουσουλμανικού κόσμου και, φυσικά, δεν ζήτησε συγνώμη.
Όσον αφορά τη δεύτερη υπόσχεση, εισαγγελείς από τη Δανία επισκέφθηκαν και πάλι την Άγκυρα για να πάρουν στοιχεία που έχει η τουρκική δικαιοσύνη για τη σχέση του δορυφορικού καναλιού με την “τρομοκρατία”. Το κουρδικό κανάλι ίσως πάψει να εκπέμπει από τη Δανία, ίσως όχι. Αν πάψει να εκπέμπει από τη Δανία, η Τουρκία θα εχει πετύχει μια διπλωματική “νίκη”, η οποία όμως θα είναι χωρίας ιδιαίτερη αξία, γιατί το πιο πιθανό είναι το κουρδικό κανάλι να συνεχίσει να εκπέμπει από άλλη χώρα, ενώ ήδη οι Κούρδοι της Τουρκίας διαθέτουν άλλα τρία δορυφορικά κανάλια που θα συνεχίσουν και αυτά να ενημερώνουν τον κουρδικό λαό.
Το κύριο ζήτημα, όμως, σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας στο θέμα του Ρασμούσεν, είναι οι αντιδράσεις και οι εντυπώσεις που προκλήθηκαν στους κύκλους του ΝΑΤΟ και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι χώρες της Ε.Ε. που έχουν τους λόγους τους να μην θέλουν την Τουρκία στα πόδια τους, εννοούμε πλήρες μέλος της Ε.Ε., έχουν αρπάξει την ευκαιρία που τους έδωσε η άκριτη στάση της Άγκυρας και επιχειρηματολογούν περισσότερο πειστικά πλέον για το πόσο επικίνδυνο θα ήταν για την Ευρώπη να συμπεριληφθεί η Τουρκία στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ο γερμανικός και γαλλικός τύπος έγραψε ότι η στάση της Τουρκίας στο θέμα της εκλογής του Γ.Γ. του NATO, την απομάκρυνε από την Ευρώπη.
Ας δούμε όμως πώς κάλυψε το θέμα ο ευρωπαϊκός τύπος:
Η Süddeutsche Zeitunq έγραψε ότι “Η Τουρκία έβαλε αυτογκόλ”.
Η Liberation έγραψε ότι “Η Τουρκία πυροβόλησε το ίδιο της το πόδι.
Η Jyllands-Posten έγραψε ότι “Οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να πουλήσουν το βέτο”.
Η The wall Street Journal έγραψε ότι “Η στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία έγινε πιο αρνητική”.
Από την άλλη πλευρά, οι διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες που χειρίζονται το θέμα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την είσοδό της στην Ε.Ε. δηλώνουν ότι μετά τη στάση της στο θέμα της εκλογής του νέου Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, έχει δημιουργηθεί στην Ε.Ε. ένα αρκετά αρνητικό κλίμα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η στάση της αυτή στην ουσία επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των ηγετών της Ευρώπης για τα “παιχνίδια” που φοβούνται ότι θα κάνει η Τουρκία σε περίπτωση που γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία “πήγε για μαλί και βγήκε κουρεμένη”, όπως λέει ο λαός μας.
Αυτά, για να μην δημιουργούνται μύθοι για την αποτελεσματικότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube