Weather Icon
Βαλκάνια , Γεωοικονομία 26 Απριλίου 2009

Επιδείνωση της κρίσης στην Αν. Ευρώπη “βλέπουν” Raiffeisen, Erste

Επιδείνωση της κρίσης στην Αν. Ευρώπη “βλέπουν” Raiffeisen, Erste

Αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στις αθετήσεις πελατών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη διαπιστώνουν επικεφαλής των κορυφαίων τραπεζικών ομίλων της Αυστρίας Raiffeisen International Bank-Holding AG και Erste Group Bank, μιλώντας στο Dow Jones Newswires.
Ωστόσο, τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Raiffeisen, Herbert Stepic, όσο και ο “ομόλογος” του στην Erste Bank, Andreas Treichl, εκτιμούν πως οι όμιλοι τους είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στην επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία.
“Η κρίση στην πραγματική οικονομία της περιοχής μόλις τώρα ξεκινά, θα χειροτερέψει και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2011. Στην Ανατολική Ευρώπη παρατηρείται αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης”.
Δεν ήταν πρόθυμος να σχολιάσει πάνω στον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενόψει και της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της Raiffeisen, ωστόσο ανέφερε πως η τράπεζα του αναγκάστηκε να βάλει στην άκρη περισσότερα χρήματα για να καλύψει τα δάνεια από κακοπληρωτές. “Περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημαίνουν πως πρέπει να διατεθούν περισσότερα χρήματα για την κάλυψη τους”.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Erste Bank, Andreas Treichl, δήλωσε πως η τράπεζα του είναι έτοιμη για περισσότερο δύσκολη περίοδο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και έχει αυξήσει τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις από αθετήσεις και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Και οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι ανέφεραν πως πολλοί επενδυτές δεν διαφοροποιούν τις συμπεριφορές τους ανάλογα με τις αγορές και πως τα χρηματοπιστωτικά συστήματα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πριν από μία δεκαετία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube