REAL TIME |

Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 16 Απριλίου 2009

H ΠΓΔΜ σε ρόλο υπερδύναμης εξέδωσε χθες ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα

H ΠΓΔΜ σε ρόλο υπερδύναμης εξέδωσε χθες ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα

Σε μία ακόμη κίνηση υπονόμευσης των ομαλών διμερών σχέσεων, η ΠΓΔΜ σε ρόλο υπερδύναμης εξέδωσε χθες ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα, συστήνοντας στους πολίτες της να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και την παραμονή στη χώρα μας.Με πρόσχημα τις ταραχές στην Αθήνα, (σ.σ.: τις οποίες θυμήθηκαν με καθυστέρηση πέντε μηνών) το σκοπιανό υπουργείο Εξωτερικών συστήνει στους πολίτες της χώρας να μην επισκέπτονται την Ελλάδα και εάν αναγκασθούν να μετακινηθούν να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, να «παρκάρουν σε ασφαλείς χώρους τα αυτοκίνητά τους, να αποφεύγουν τα κέντρα των πόλεων…» και περιγράφει στην «ταξιδιωτική οδηγία» μια εικόνα «χώρας εκτός ελέγχου» για την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «οι κυβερνώντες στα Σκόπια επαναλαμβάνουν τον χειρότερο εαυτό τους, πλήττοντας για μία ακόμη φορά τις σχέσεις με την Ελλάδα», ενώ επεσήμανε ότι ενώ στις 10 Απριλίου ο κ. Μιλοσόσκι με επιστολή του στην Ντ. Μπακογιάννη ζητά την ενίσχυση της επικοινωνίας των δύο λαών πέντε ημέρες αργότερα «παραπληροφορεί σκοπίμως τους πολίτες της χώρας του, προτρέποντάς τους να μην επισκέπτονται την Ελλάδα».

Η ονομασία
Στο θέμα της ονομασίας πάντως η τοποθέτηση του Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρου Μαλλιά, σε συνέδριο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών ότι η τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς για ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι καλή πρόταση, προκάλεσε κινητικότητα σε επίπεδο δηλώσεων στα Σκόπια.(σ.σ.: αν και η ελληνική θέση προβλέπει όχι μονο το όνομα αλλά πακέτο που περιλαμβάνει τη χρήση έναντι όλων και την επίλυση των θεμάτων που εγείρουν τα Σκόπια περί εθνότητας και γλώσσας).

Ο νέος πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ δήλωσε ότι η πρόταση για «Βόρεια Μακεδονία» είναι παρούσα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και είναι επιθυμητή από την ελληνική πλευρά και επέμεινε στη γνωστή θέση της χώρας του ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός στον οποίο θα καταλήξουν οι δυο πλευρές θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα.
Αλλα και ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι αναφέρθηκε στο θέμα, διευκρινίζοντας όμως ότι η διαπραγμάτευση για το όνομα είναι σύνθετη «που άπτεται και ζητημάτων της εθνικής ταυτότητας», καθώς οι Ελληνες όπως είπε το συνέδεαν «με την ευρύτητα χρήσης του ονόματος, με την αλλαγή του Συντάγματος, των διαβατηρίων, με την αλλαγή ταυτότητας δηλαδή του έθνους και της γλώσσας…».
Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος δήλωσε ότι η σκοπιανή εθνικιστική ηγεσία εμπεδώνει στη διεθνή κοινότητα την άποψη ότι η πρακτική της είναι αντιπαραγωγική και ως κυβερνώσα παράταξη της FYROM δεν επιθυμεί λύση στο πρόβλημα του ονόματος.
ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ επιμελήθηκε sub92

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube