Weather Icon
Γενικά θέματα 22 Απριλίου 2009

H Guardian διεκδικεί το βραβείο της απόλυτης αθλιότητας και υποκρισίας

H Guardian διεκδικεί το βραβείο της απόλυτης αθλιότητας και υποκρισίας


Η Guardian αποδίδει τη διαίρεση της Κύπρου σε τριβές και εντάσεις
Η βρετανική εφημερίδα Guardian αποδίδει τη διαίρεση της Κύπρου σε τριβές και εντάσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων, αποδεχόμενη και τη θέση ότι το λεγόμενο εμπάργκο ”εναντίον του βορρά έχει επιδεινώσει τις οικονομικές δυσκολίες και τη διεθνή απομόνωσή του”.
Οι θέσεις αυτές περιλαμβάνονται σε σημείωμα της εφημερίδας συνοδευόμενο από διάφορα στοιχεία για την Κύπρο σε ειδικό παράρτημα που δίδει τα πορτρέτα διαφόρων χωρών.
Η ανεξαρτησία της Κύπρου, αναφέρει το σημείωμα, ”κερδήθηκε το 1960 ύστερα από πολλά χρόνια , συχνά αιματηρής , αντίστασης προς τη βρετανική διακυβέρνηση αλλά σύντομα είχαν εμφανισθεί εντάσεις μεταξύ της ελληνοκυπριακής πλειοψηφίας και της τουρκοκυπριακής μειονότητας . Το 1974, ύστερα από απόπειρα της ελληνικής χούντας να θέσει την Κύπρο υπό τον έλεγχο της, η Τουρκία εισέβαλε στη νήσο καταλαμβάνοντας το βόρειο 1/3 της νήσου. Οι τελευταίες συνομιλίες για την επανένωση της νήσου , που άρχισαν μετά τις εκλογές του 2008 έχουν ανανεώσει τις ελπίδες. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004”, συνεχίζει το σημείωμα, ”προκάλεσε τριβές . Η διαίρεση της Κύπρου, που αποτελεί μια ανωμαλία στην Ενωση, σημαίνει ότι το ευρωπαικό κεκτημένο ισχύει μόνο στις περιοχές υπό τον έλεγχο της επίσημης κυβέρνησης και όχι σ’εκείνες υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση”.
Οπως αναφέρεται ο συνολικός πληθυσμός της Κύπρου υπολογίζεται σε 867,000. Το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν αναφέρεται πως είναι £9,382 εκατομμύρια και το κατά κεφαλή εισόδημα £12,165.
Εξάλλου σημειώνεται πως το σύστημα υγείας στην Κύπρο είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης. Για κάθε 1,000 πληθυσμού υπάρχουν 33 γιατροί.
Το ποσοστό αλφαβητισμού είναι 99% στους άνδρες και 96.6% στις γυναίκες.
Σε σχέση με την προοπτική της οικονομίας το σημείωμα αναφέρει ότι αυτή βασίζεται στον τουρισμό και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ότι αναμένεται να επηρεασθεί από την ύφεση ,αν και παραμένει μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρωπαικής Ένωσης.
Οπως αναφέρεται ο μέσος όρος ζωής είναι 77 χρονών για άνδρες και 82 χρονών για γυναίκες. Το ποσοστό εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα έναντι της παγκόσμιας εκπομπής αναφέρεται πως είναι 0.03 %.
iKypros

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube