Weather Icon

Η Gazprom στο “τιμόνι” της σερβικής NIS

Η Gazprom στο “τιμόνι” της σερβικής NIS

Η Gazprom αναλαμβάνει επισήμως τον έλεγχο της NIS
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom αναλαμβάνει επισήμως τον έλεγχο της Πετρελαϊκής Βιομηχανίας της Σερβίας (NIS), μετά την εξαγορά του 51% της δεύτερης έναντι 400 εκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει ο σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς σε ανακοίνωσή του.
Ο Αλεξάντερ Ντιουκόφ, πρόεδρος – γενικός διευθυντής της Gazprom Neft, που είναι η πετρελαϊκή θυγατρική της Gazprom, είχε συνομιλίες με τον Τσβέτκοβιτς, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο Ντιουκόφ βρίσκεται στη Σερβία για να παραστεί στην πρώτη συνεδρίαση των μετόχων της NIS, κατά την οποία θα εκλεγεί το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
“Οι ιθύνοντες της Gazprom-Neft ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό ότι στρατηγικός τους στόχος είναι να μεταμορφώσουν τη NIS σε μία από τις κύριες πετρελαϊκές εταιρείες της νοτιοανατολικής Ευρώπης”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Το νέο διοικητικό συμβούλιο της NIS θα απαρτίζεται από έξι εκπροσώπους της Gazprom και πέντε της NIS, είχε δηλώσει την Κυριακή ο σέρβος υπουργός Ενέργειας Πέταρ Σκούντριτς.
Βάσει της ενεργειακής συμφωνίας που συνήφθη επισήμως στα τέλη της περασμένης χρονιάς στη Μόσχα, η ρωσική πλευρά δεσμεύτηκε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream, που θα συνδέει τη Ρωσία με τη νότια Ευρώπη, θα περνάει από τη Σερβία. Οι Ρώσοι δεσμεύτηκαν επίσης να κατασκευάσουν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Σερβία.
Η Gazprom ανέλαβε επίσης τη δέσμευση να επενδύσει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία NIS ως το 2012 και να χρηματοδοτήσει κοινωνικό πρόγραμμα για το προσωπικό που θα πρέπει να εγκαταλείψει την εταιρεία.
ΣΚΑΙ.GR

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube