Γενικά θέματα 13 Απριλίου 2009

Ντάουνερ: “Eίναι καιρός οι Κύπριοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους”


Σαφέστατο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις εντός και εκτός Κύπρου έστειλε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Τόνισε ότι είναι καιρός οι Κύπριοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους και όχι, όπως είπε, “να περιμένουν τους Ρώσους ή το θείο Σαμ να μπει στην πόλη και να λύσει εκείνος το Κυπριακό”.

Ο κ. Ντάουνερ τόνισε ότι οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη διαδικασία των συνομιλιών πρέπει να περιοριστεί στα Ηνωμένα Έθνη και οι τρίτες χώρες δεν θα πρέπει να αναμιχθούν άμεσα στη διαδικασία.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε πως η τ/κ πλευρά σχεδιάζει να αρχίσει σοβαρό πάρε-δώσε μετά τον Αύγουστο, ώστε η συμφωνία που θα επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να τεθεί σε δημοψήφισμα ενώπιον του λαού στο τέλος του 2009 ή στις αρχές του 2010.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είναι εναντίον της επιβολής χρονοδιαγραμμάτων και υποστήριξε ότι ‘ο χρόνος κυλά και με αυτό είναι σύμφωνη και η διεθνής κοινότητα’.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφερόμενος στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο 2010 στο ψευδοκράτος, είπε πως θα είναι καλά να γίνει το δημοψήφισμα πριν από αυτές.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ταλάτ είπε πως αυτές πάνε καλά, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές έρχονται πιο κοντά στα διάφορα θέματα που συζητούνται.
Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να υπάρχει συμφωνία σε όλα τα θέματα, ενώ κάλεσε την διεθνή κοινότητα να είναι πιο ενεργή στο Κυπριακό.
ΠΗΓΗ:ΕΞΠΡΕΣΣ, επιμελήθηκε sub92

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube