REAL TIME |

Γενικά θέματα 21 Απριλίου 2009

Στο πλευρό της Κύπρου η Ελλάδα

Στο πλευρό της Κύπρου η Ελλάδα

Δυστυχώς, τονίζει ο κ. Καραμανλής, «η άλλη πλευρά, και η Τουρκία ως δύναμη κατοχής έχει ιδιαίτερο ρόλο, τηρεί αδιάλλακτη στάση σε κρίσιμα θέματα με συνέπεια να μην έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο».
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του κυπριακού λαού, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να συνδράμει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βασισμένης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, μια ημέρα πριν από την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, υπογραμμίζει ότι «η λύση πρέπει να είναι καθαρά κυπριακή υπόθεση».
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις συνομιλίες που θα έχει αύριο και μεθαύριο με τον Πρόεδρο Χριστόφια και την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζει πως «είναι μια ακόμη ευκαιρία να εκφραστεί με τον πιο κατηγορηματικό, τον πιο σαφή τρόπο, η αμετακίνητη συμπαράσταση και αρωγή της Ελλάδας στον αγώνα για την αποκατάσταση της κατάφορης αδικίας τριάντα πέντε χρόνων».
Παρατηρεί ότι «ο δρόμος θα είναι ανηφορικός, η διαπραγμάτευση δύσκολη», εκτιμά ωστόσο ότι «έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου, όμως παραμένουν σημαντικές διαφορές και αποκλίσεις».
Δυστυχώς, τονίζει ο κ. Καραμανλής, «η άλλη πλευρά, και η Τουρκία ως δύναμη κατοχής έχει ιδιαίτερο ρόλο, τηρεί αδιάλλακτη στάση σε κρίσιμα θέματα με συνέπεια να μην έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο».
«Σε κάθε περίπτωση, συμμεριζόμαστε την άποψη του Προέδρου Χριστόφια ότι, παρά τις δυσκολίες, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχισθούν, χωρίς την επιβολή χρονοδιαγραμμάτων ή επιδιαιτησίας, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία», προσθέτει ο κ. Καραμανλής.
Ο κ. Καραμανλής εκτιμά ότι το 2009 είναι μια σημαντική χρονιά για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και επαναλαμβάνει ότι η θέση της Ελλάδας υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αποτελεί λευκή επιταγή και ότι υπάρχουν προαπαιτούμενα, όπως η αποκατάσταση των σχέσεων με την Κύπρο και η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας.
Κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας που τάσσονται υπέρ μιας ειδικής σχέσης με την Τουρκία και όχι πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Καραμανλής επισημαίνει πως σε αυτό το δίλημμα «οριστική απάντηση μπορεί να δώσει μόνον η Τουρκία. Με πράξεις. Οχι με διακηρύξεις και προθέσεις».

Ελληνοτουρκικά
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογραμμίζει πως ο στόχος της πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα είναι προς την κατεύθυνση βελτίωση τους, και «η ολοκλήρωση της πορείας αυτής θα επέλθει όταν υπάρξουν απτές αποδείξεις για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».
Ο κ. Καραμανλής εκτιμά ωστόσο ότι «η συνέχιση και η ένταση των απαράδεκτων προκλήσεων στο Αιγαίο δεν είναι βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν είναι βήματα μπροστά. Το αντίθετο».
Ερωτηθείς αν η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην Τουρκία, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Καραμανλής εκτιμά ότι οι παραινέσεις του κ. Ομπάμα προς την Αγκυρα προκειμένου αυτή να επιτύχει τον ευρωπαϊκό της στόχο, «συνιστούν παραινέσεις προσαρμογής της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές επιταγές».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube