Weather Icon
Γενικά θέματα 25 Απριλίου 2009

Η Κύπρος θα έχει το μόνο θετικό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη

Η Κύπρος θα έχει το μόνο θετικό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη


Η Κύπρος προβλέπεται να έχει τον πιο υψηλό και το μόνο θετικό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, κληθείς να σχολιάσει την τελευταία εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι η Κύπρος θα παρουσιάσει ρυθμός ανάπτυξης 0,3% το 2009.
Ταυτόχρονα, ο κ. Σταυράκης είπε ότι οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών είναι πως ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το α΄ τρίμηνο του 2009 ”θα είναι αρκετά ικανοποιητικός και κοντά στο 2%, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ”και το 2010 θα είναι δύσκολος χρόνος” και διαβεβαίωσε πως μέλημα της κυβέρνησης είναι να διαχειριστεί σωστά τις σημερινές πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες για να ελαχιστοποιήσει το κόστος και στο φορολογούμενο και στην οικονομία τα χρόνια που έρχονται.
Σε δηλώσεις, ύστερα από σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, στην οποία έγινε ενημέρωση του ιδιωτικού τομέα για τη μονογραφή από την Κύπρο και τη Ρωσία της σύμβασης για την αποφυγή επιβολής διπλής φορολογίας και συζητήθηκε ο καταρτισμός του προγράμματος δράσης του 2009 για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο κ. Σταυράκης είπε πως ”το θετικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, η Κύπρος αναμένεται να έχει την καλύτερη επίδοση σε όλη την Ευρώπη”, προσθέτοντας ότι οι παλαιότερες προβλέψει ήταν ότι η Κύπρος θα είχε ”τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση σε ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και την τέταρτη ή πέμπτη σε όλη την Ευρώπη”.
Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, η σχετική θέση της Κύπρου αναβαθμίζεται προβλέπεται να έχουμε τον πιο υψηλό και το μόνο θετικό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, ”αυτό επιβεβαιώνει και τη θέση της κυβέρνησης ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθούμε είναι η σωστή, αυτή που διασφαλίζει τον υψηλότερο δυνατό ρυθμό ανάπτυξης σε παρά πολύ αντίξοες εξωτερικές συνθήκες”.
Αναφέροντας ότι η νέα εκτίμηση του ΔΝΤ είναι η τρίτη αναθεώρηση προς τα κάτω, ο κ. Σταυράκης είπε ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, Κεντρικές Τράπεζες και κυβερνήσεις ”αναθεωρούν σε συνεχή βάση προς τα κάτω προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη όταν παρουσιάζονται νέα γεγονότα τα οποία την περίοδο αυτή είναι συνεχώς και πιο αρνητικά”.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ”σίγουρα οι πιέσεις είναι για επιβράδυνση” και σημείωσε ότι ”θα είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιες νέες προβλέψεις και αναθεωρήσεις μετά τη δημοσίευση των επίσημων στοιχείων του α΄ τριμήνου που θα είναι έτοιμα περί τα μέσα Μαΐου”.
Ερωτηθείς αν με τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης αυξάνεται και το κόστος του κράτους, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ”η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης δημιουργεί αυξητικές πιέσεις στην ανεργία και ίσως μια μεγάλη επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά”.
Είναι γι΄ αυτό, συνέχισε, που με ένα πολύ συντηρητικό και προσεκτικό τρόπο διαχειριζόμαστε τα δημόσια οικονομικά, προσπαθώντας να περιοριστούμε στις στοχευμένες δαπάνες.
Ο κ. Σταυράκης είπε ότι ”και το 2010 θα είναι δύσκολος χρόνος και άρα χρειάζεται να κρατήσουμε αρκετά δημοσιονομικά πολεμοφόδια για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία”, προσθέτοντας ότι ”οποιεσδήποτε δαπάνες οι οποίες γίνονται αυτή τη στιγμή που δεν είναι άκρως απαραίτητες για τη στήριξη της οικονομίας είναι δαπάνες που θα επωμιστεί ο φορολογούμενος και ο απλός πολίτης τα επόμενα χρόνια”.
”Μέλημα μας είναι να διαχειριστούμε σωστά αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, να περιοριστούμε σε στοχευμένα μέτρα άκρως απαραίτητα για να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος και στο φορολογούμενο και στην οικονομία τα χρόνια που έρχονται”, κατέληξε ο κ. Σταυράκης.
ΠΗΓΗ:lemesosnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube