Weather Icon
Γενικά θέματα 8 Απριλίου 2009

«Αφωνος» ο Ομπάμα στην Αγια-Σοφιά

«Αφωνος» ο Ομπάμα στην Αγια-Σοφιά

Ο Ομπάμα έκθαμβος μπροστά στα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας

Η εικόνα του προέδρου των ΗΠΑ να περπατά ξυπόλητος στο Μπλε Τζαμί και με τα μάτια ορθάνοιχτα να χαρακτηρίζει την Αγια-Σοφιά «εκπληκτική» έκανε χθες το γύρο του κόσμου ως συμβολισμός της νέας αρχής στις σχέσεις της Δύσης με το Ισλάμ, που γίνεται προσωπικό στοίχημα για τον Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν για δύο μέρες «ένας από αυτούς». Θύμιζε το πλήρες όνομά του (Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα) και τις καταβολές του: Γιος Κενυάτη μουσουλμάνου που πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, την Ινδονησία, και πέρασε από τις μυλόπετρες της σύγκρουσης των ετεροτήτων για να φτάσει τελικά στο μεγαλύτερο δυνατό ύψος. Η επίσκεψή του στην Τουρκία ολοκληρώθηκε χθες με την ξενάγησή του στην Κωνσταντινούπολη και με ένα διάλογο με Τούρκους φοιτητές, οι οποίοι του απηύθυναν ελεύθερα ερωτήσεις καθισμένοι μπροστά του στο πολιτιστικό κέντρο της Σχολής Καλών Τεχνών.
Εκεί επανέλαβε για μία ακόμη φορά την καθαρή θέση του ότι «η Τουρκία πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και ότι αυτό -με βάση την αντίληψη της Ουάσιγκτον- θα ενισχύσει, δεν θα αποδυναμώσει την ίδια την Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα των συνομιλιών του Μπαράκ Ομπάμα με την τουρκική ηγεσία περιλήφθηκαν θέματα οικονομικού-ενεργειακού ενδιαφέροντος, όπως είναι η διείσδυση τουρκικών εταιριών στην άντληση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Κιρκούκ και της Μοσούλης, η δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει το Ιράκ με την Τουρκία και, εφόσον υπάρξει συμφωνία Αγκυρας-Ερεβάν για άνοιγμα των συνόρων, η κατασκευή αγωγού που θα συνδέσει το Ιράν με την Τουρκία και την Αρμενία.
Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για τη δραστηριοποίηση τουρκικών εταιριών στην ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν και στη δημιουργία εκεί έργων υποδομής.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τουρκική κυβέρνηση ζητεί από τον Αμερικανό ηγέτη παρέμβαση για τη χορήγηση δανείου σωτηρίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με προνομιακούς όρους και άσκηση πίεσης προς την Ε.Ε. για παράταση της προθεσμίας (τέλος του 2009) που έχει τεθεί προκειμένου να ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια για τα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.

Επίθεση Κουσνέρ
Χθες, πάντως, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ υπογράμμισε ότι δεν είναι πλέον υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη, δηλώνοντας «ιδιαίτερα σοκαρισμένος» από τις τουρκικές πιέσεις κατά της επιλογής του Δανού πρωθυπουργού για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Και κατέληξε ο κ. Κουσνέρ: «Δεν είναι απόφαση των Αμερικανών ποιος μπαίνει ή όχι στην Ευρώπη».
Κωνσταντινούπολη, Αγγελική Σπανού
Ελεύθερος Τύπος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube