Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Απριλίου 2009

Στην Αρμενία για περιφερειακή σύνοδο την Πέμπτη ο Αλί Μπαμπατζάν

Στην Αρμενία για περιφερειακή σύνοδο την Πέμπτη ο Αλί Μπαμπατζάν


Βήματα επαναπροσέγγισης
Σε μία κίνηση επαναπροσέγγισης της Τουρκίας και της Αρμενίας μετά από δεκαετίες χωρίς διπλωματικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν θα μεταβεί στην Αρμενία την Πέμπτη για συμμετοχή σε περιφερειακή σύνοδο.
Συγκεκριμένα, στο Ερεβάν διεξάγεται σύνοδος των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας, στην οποία μετέχουν η Τουρκία και η Αρμενία.
Οι δύο χώρες βρίσκονται σε φάση επαναπροσέγγισης μέσα από μικρά βήματα, αλλά τα σημεία διαμάχης, το Ναγκόρνο–Καραμπάχ και κυρίως η γενοκτονία των Αρμενίων που αρνείται κατηγορηματικά η Τουρκία, παραμένουν ανοιχτά.
Η πρώτη κίνηση ήταν το περασμένο έτος ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ επισκέφθηκε την Αρμενία με αφορμή ποδοσφαιρικό αγώνα.
Πάντως τα σύνορα είναι κλειστά από το 1993, αλλά η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν στο προσεχές μέλλον.
Μόλις τη Μ.Τετάρτη, ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τον Νότιο Καύκασο προέτρεψε την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της με την Αρμενία, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση προέτρεψε και ο Μπαράκ Ομπάμα.
NEA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube