Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Απριλίου 2009

Κόκκινος συναγερμός: Επαναπροσδιορίζοντας το παγκόσμιο σύστημα

Κόκκινος συναγερμός: Επαναπροσδιορίζοντας το παγκόσμιο σύστημα


Από την Ευρώπη στην Τουρκία, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα σε συναντήσεις κορυφής.
Υπάρχουν πολλά να συζητήσουν: η παγκόσμια οικονομική υποδομή είναι τώρα προς συζήτηση, ο πόλεμος του τζιχάντ εξακολουθεί να μαίνεται στη Νότιο Ασία, οι ρώσοι έχουν εμπλακεί σε συνομιλίες με τους αμερικανούς για τα σύνορα της πρώην σοβιετικής σφαίρας επιρροής και οι τούρκοι επιστρέφουν στο παρελθόν της μεγάλης δύναμης.
Αυτές οι συναντήσεις κορυφής δεν είναι ευκαιρίες για φωτογράφηση και χειραψίες. Αποτελούν την πλέον πυκνή διαδικασία λήψεως αποφάσεων στο σύγχρονο κόσμο από τις συναντήσεις κορυφής που οδήγησαν στο τέλος του ψυχρού πολέμου. Είναι η ώρα που η αληθινή φύση του κράτους έθνους αποκαλύπτεται καθώς το ένα πολεμά τα άλλα για τα πολιτικά και οικονομικά του συμφέροντα και τα συμφέροντα ασφαλείας πίσω από την ασθενή επικάλυψη του ισχυρισμού της παγκόσμιας συνεργασίας.
Στο μεσοδιάστημα των διμερών συναντήσεων, θα έχουμε μεγάλες εκπλήξεις οι οποίες θα αποκλίνουν από τις εκτιμήσεις μας. Στην προετοιμασία της συνάντησης κορυφής των G-20 στο Λονδίνο, οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί θα βρίσκονται στον πυρήνα του διαλόγου του πως επαναδομούμε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Οι αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Γιαπωνέζοι, πιστεύουν πως τα κίνητρα και η ενίσχυση είναι ο τρόπος για να βάλουν στη γραμμή την παγκόσμια οικονομία, ενώ η Γερμανία, η βαριά οικονομία της Ευρώπης, προτιμά αντίθετα, την αποφυγή της ύφεσης. Αυτή δεν είναι μια συζήτηση που θα λυθεί με το τέλος της συνάντησης κορυφής.
Οι Αμερικανοί δεν διαφωνούν με τους Ευρωπαίους στα οικονομικά- πέρα από τον ενθουσιασμό των Ευρωπαίων για τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τα μέλη της Ε.Ε. σ αυτήν τη συνάντηση κορυφής θα καταστήσουν σαφή την απροθυμία τους να προβούν σε μια σημαντική συνεισφορά στις αμερικανικές προσπάθειες στον πόλεμο του Αφγανιστάν πέρα από το πακέτο της μικρής βοήθειας. Με τη δυτική συμμαχία στο Αφγανιστάν να μοιάζει ολοένα και περισσότερο με «one man show», οι αμερικανοί θα επεκτείνουν τη μεταπολεμική αντίληψή τους για τη συμμαχία, αναζητώντας νέους στρατηγικούς συμμάχους.. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρήκαν έναν τέτοιο σύμμαχο, την Τουρκία όπου ο Ομπάμα θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στις 6 και 7 Απριλίου. Αυτό θα δείξει σε συμμάχους και εχθρούς ότι η Ουάσιγκτον αποδέχεται έναν μεγαλύτερο ρόλο για την Τουρκία στις παγκόσμιες υποθέσεις που εκτείνεται από τον ισλαμικό κόσμο μέχρι τη ρωσική περιφέρεια.
Πριν ο Ομπάμα πραγματοποιήσει την πολιτική του στην Τουρκία έχει ακόμη να δώσει βάση στους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Πράγα. Με τους ρώσους έτοιμους να παίξουν σκληρό παιχνίδι και την ισορροπία στην Ευρασία να είναι ρευστή αυτές οι συναντήσεις είναι οτιδήποτε άλλο παρά αδιάφορες.
Πηγή: Ανιχνεύσεις, www.Stratfor.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube