Γενικά θέματα 24 Απριλίου 2009

Α. Λίμπερμαν: Αλληλένδετα παλαιστινιακή σύγκρουση και ιρανικό πρόβλημα


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει λύση στη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους χωρίς διευθέτηση του ιρανικού προβλήματος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Jerusalem Post.
“Είναι αδύνατο να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στην περιοχή χωρίς την επίλυση του ιρανικού φακέλου”, δήλωσε ο Λίμπερμαν στην αγγλόφωνη έκδοση της ισραηλινής εφημερίδας.
“Πρέπει να αρχίσουμε από τα παλαιστινιακά θέματα γιατί είναι προς το συμφέρον μας η επίλυσή τους. Αλλά ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Η επίτευξη μιας συμφωνίας για τερματισμό της κρίσης, για να σταματήσει να χύνεται αίμα, για να σταματήσει η τρομοκρατία, για να μην υπάρξουν πλέον παλαιστινιακές διεκδικήσεις, είναι αδύνατη χωρίς την διευθέτηση του ιρανικού προβλήματος”.

Σύμφωνα με τον Λίμπερμαν, ο οποίος κατοικεί σε εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το αδιέξοδο με τους Παλαιστίνιους “δεν πηγάζει από την κατοχή, ούτε από τους εβραϊκούς οικισμούς, ούτε από τους εποίκους τους”.

“Η σύγκρουση αυτή έχει βαθιές ρίζες. Ξεκίνησε όπως οι άλλες εθνικές συγκρούσεις. Σήμερα είναι και θρησκευτική σύγκρουση αν λάβουμε υπόψη την επιρροή ορισμένων παράλογων στοιχείων όπως η Αλ Κάιντα”, πρόσθεσε ο υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου η οποία ανέλαβε καθήκοντα την 1η Απριλίου.

Ο Λίμπερμαν είπε επίσης ότι το ισλαμικό κίνημα Χαμάς, το οποίο ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, πρέπει να κατασταλεί.

Όσον αφορά τη Συρία, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι “δεν διακρίνει καμιά ένδειξη καλής θέλησης στους Σύρους”.

“Το μόνο που κάνουν είναι να απειλούν: αν δεν είστε έτοιμοι να συζητήσετε, θα πάρουμε πίσω το Γκολάν με τη δύναμη των όπλων”. Το Ισραήλ κατέκτησε τα Υψίπεδα του Γκολάν στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και τα προσάρτησε στο εβραϊκό κράτος το 1981. Πάγια επιδίωξη της Δαμασκού είναι να ανακτήσει τα Υψίπεδα του Γκολάν. Ισραήλ και Συρία ξεκίνησαν το 2008 έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση της Τουρκίας, οι οποίες ωστόσο διακόπηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου μετά την ισραηλινή επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Η συνέντευξη στο σύνολό της θα δημοσιευθεί την Τρίτη, με την ευκαιρία της ημέρας Ανεξαρτησίας του Ισραήλ.
Flash.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube