Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 3 Απριλίου 2009

Κυπριακή Βουλή: Ψήφισαν ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιριμό για την Ειρήνη

Κυπριακή Βουλή: Ψήφισαν ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιριμό για την Ειρήνη


Σε ψήφισμα, που κατά πλειοψηφία ενέκρινε απόψε η Ολομέλεια της Βουλής, αφού ολοκλήρωσε τη συζήτηση του θέματος ”Η ανάγκη υποβολής αίτησης της Κύπρου για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη”, υποστηρίζεται η ”ανάγκη για μια ανεξάρτητη και αυτόνομη Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης”.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατόπιν ψηφοφορίας, με 31 βουλευτές από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ να τάσσονται υπέρ και 17 βουλευτές από το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών να το καταψηφίζουν. Δεν υπήρξαν αποχές. Η Βουλή δηλώνει ότι ”η Κύπρος, ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρέπει να συμμετέχει ενεργά σε όλους ανεξάρτητα τους πυλώνες πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης”.
”Η ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη”, προστίθεται στο ψήφισμα της Βουλής, ”αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη και απρόσκοπτη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και
Ασφάλειας, καθώς και της δυνατότητας να συμμετέχει στις συζητήσεις για την επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης με άλλους Οργανισμούς”. Η Βουλή “καλεί την Κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της, να μελετήσει ουσιαστικά τα οφέλη της χώρας μας από την ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και να υποβάλει αίτηση για ένταξη το συντομότερο δυνατό”.
Επίσης, “καλεί την Κυβέρνηση, αν κρίνει ότι, παρά τη θέση της πλειοψηφίας του νομοθετικού σώματος και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η άποψη της κοινωνίας είναι διαφορετική, τότε να εξετάσει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει τις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διενέργεια ταυτόχρονα και δημοψηφίσματος με στόχο να ζητηθεί και να γίνει γνωστή και η γνώμη των πολιτών για ένα τόσο ζωτικής σημασίας ζήτημα”.
Πηγή: Πολίτης

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube