REAL TIME |

Γενικά θέματα 18 Απριλίου 2009

Η Βόρεια Κορέα επιμένει για τα πυρηνικά

Η Βόρεια Κορέα επιμένει για τα πυρηνικά

Αποχωρεί από τις συνομιλίες των έξι και ακυρώνει τον αφοπλισμό της
The Guardian
Πιο αδιάλλακτη από ποτέ, η Βόρεια Κορέα έδωσε διπλή απάντηση στη διεθνή κατακραυγή για την εκτόξευση πυραύλου της μεγάλου βεληνεκούς Η ηγεσία της διαμήνυσε ότι δεν θα συμμετάσχει «ποτέ» στις συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό της χώρας, ενώ θα επαναλειτουργήσει και τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις που μόλις πρόσφατα είχε αρχίσει να παροπλίζει.
Οι υψηλοί τόνοι που υιοθέτησε η Πιονγιάνγκ, μετά την ομόφωνη καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σηματοδοτούν την πρώτη μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι σύμμαχοί τους, εκτιμούν ότι η αποτυχημένη εκτόξευση «δορυφόρου» πριν από δύο εβδομάδες, παρά τη διεθνή πίεση, δεν ήταν παρά μια βιτρίνα στρατιωτικής δοκιμής του βαλλιστικού πυραύλου Taepodong–2, ο οποίος είναι σε θέση να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές.

«Δεχόμαστε απειλές»
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας στηλίτευσε τη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο, όπως υποστηρίζει, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ως εκ τούτου, η Βόρεια Κορέα ακυρώνει τον παροπλισμό και την αποσυναρμολόγηση όλων των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, διαδικασίες οι οποίες είχαν ξεκινήσει μετά κοπιώδεις και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά να ενισχύσουμε τις δυνατότητες πυρηνικής αποτροπής που διαθέτουμε απέναντι στις νέες απειλές που δεχόμαστε από εχθρικές δυνάμεις», σημειώνει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Στο ίδιο κείμενο, υπονοείται σαφώς πως θα ακολουθήσουν και άλλες δοκιμές, αφού η Βόρεια Κορέα «θα συνεχίσει να ασκεί το δικαίωμά της στην εξερεύνηση του Διαστήματος». Τέλος, η Πιονγιάνγκ διαμηνύει ότι αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις των έξι, επειδή «κάποια από τα συμμετέχοντα κράτη–μέλη παραβιάζουν το πνεύμα των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σεβασμό της ισότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Βόρειας Κορέας».
Στις διαπραγματεύσεις των έξι συμμετέχουν, επίσης, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ. Ξεκίνησαν το 2003, με σκοπό να θέσουν τέλος στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Το 2007, η Πιονγιάνγκ συμφώνησε να αποσυναρμολογήσει το βασικό πυρηνικό της συγκρότημα με αντάλλαγμα ένα εκατομμύριο τόνους καυσίμων και άλλες παραχωρήσεις. Η διαδικασία όμως έχει κολλήσει εδώ και μήνες, με αφορμή τις διαφωνίες ως προς τον τρόπο επιβεβαίωσης ότι η Βόρεια Κορέα τηρεί τα συμπεφωνημένα.

Ανησυχία στην Ουάσιγκτον
Μετά την ανακούφιση που προκάλεσε στην Ουάσιγκτον η αποτυχία της δοκιμής του Taepodong–2, η απειλή αποχώρησης της Βόρειας Κορέας από τις διαπραγματεύσεις των έξι δημιουργεί εκ νέου μεγάλη ανησυχία στον Μπαράκ Ομπάμα. Ο προκάτοχός του στον Λευκό Οίκο, Τζορτζ Μπους, και κυρίως ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, θεωρούνταν σκληροί και απρόβλεπτοι. Αντιθέτως, για τον Μπαράκ Ομπάμα έχει δημιουργηθεί διεθνώς η εντύπωση πως είναι υπέρμετρα μετριοπαθής. Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος έχει περιορισμένες επιλογές. Το μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι ότι η Κίνα θα πιέσει τη Βόρεια Κορέα, ώστε η τελευταία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Προς το παρόν, πάντως, το Πεκίνο αρκείται σε εκκλήσεις για ψυχραιμία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube