REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 4 Απριλίου 2009

Η Λευκωσία αποκλείει ένταξη της κυβέρνησης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη

Η Λευκωσία αποκλείει ένταξη της κυβέρνησης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη


«Στο πρόγραμμα του προέδρου Χριστόφια δεν υπάρχει καμία πρόνοια ή δέσμευση για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει το ψήφισμα της Βουλής, με το οποίο καλείται η κυβέρνηση να υποβάλει αίτηση για ένταξη.
Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι το θέμα έχει εξαντληθεί και πρόσθεσε πως «αυτή είναι μια θέση, που στηρίζεται στην ανάλυση και την εκτίμηση όλων των δεδομένων, ασκώντας η κυβέρνηση, υπεύθυνα, εξωτερική πολιτική, που να εξυπηρετεί τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι «αυτή την ώρα, που διεξάγονται συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, η υποβολή αίτησης ένταξης σε ένα στρατιωτικό πρόγραμμα, που δεν είναι καν της ΕΕ, αλλά του ΝΑΤΟ, αντιβαίνει στο στόχο της αποστρατιωτικοποίησης με τη λύση του Κυπριακού».
Υπενθύμισε ότι αυτή ήταν η θέση και των προηγούμενων κυβερνήσεων, γι’ αυτό και δεν είχε υποβληθεί αίτηση ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει πλήρως στον πυλώνα της Εξωτερικής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, έχοντας υπόψη ότι η άσκηση εξωτερικής πολιτικής παραμένει κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών μελών.
Σε ό,τι αφορά την έκκληση της Βουλής για διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα, ο κ. Στεφάνου υπέδειξε ότι δεν υπάρχει διαδικασία για διενέργεια δημοψηφίσματος για ένα τέτοιο θέμα.
«Αυτά τα ζητήματα δεν είναι τόσο απλά, όσο φαίνονται ή κάποιοι θέλουν να τα παρουσιάζουν. Υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν διαδικασίες, δεν υπάρχει διαδικασία για διενέργεια δημοψηφίσματος σε ένα τέτοιο θέμα. Με βάση το Σύνταγμα υπάρχει και σαφής διάκριση εξουσιών με τις αρμοδιότητες και τα δικαιώματα, που έχει ο κάθε θεσμός», είπε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube