Weather Icon

Επιχείρηση διάσωσης της διάσκεψης κατά του ρατσισμού από τον ΟΗΕ

Επιχείρηση διάσωσης της διάσκεψης κατά του ρατσισμού από τον ΟΗΕ

Το κείμενο της διάσκεψης υπερασπίστηκε ο Μπαν Γκι-Μουν

Μετά το δυτικό μποϊκοτάζ
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ προσπαθούν να διασώσουν τη Δευτέρα τη διάσκεψη του Οργανισμού στη Γενεύη κατά του ρατσισμού, την οποία μποϊκοτάρουν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες. Τη λύπη του για την απόφαση αυτή εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.
Ανάμεσα στις χώρες που αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τη διάσκεψη -εκτός από τις ΗΠΑ- είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Πολωνία, το Ισραήλ, η Ιταλία και η Ολλανδία, υπό το φόβο ότι θα χρησιμοποιηθεί ως βήμα για αντισημιτική κριτική, στοχοποίηση της Δύσης και θα τοποθετήσει τη θρησκεία πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Βρετανία από πλευράς της θα συμμετάσχει, αλλά όχι σε υψηλό επίπεδο, και οι διπλωμάτες της θα αποχωρήσουν από την αίθουσα εάν ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επαναλάβει τις επιθέσεις του κατά του Ισραήλ. Το ίδιο σκοπεύει να πράξει και η Γαλλία.
Ο Μπαν Γκι-Μουν υπερασπίστηκε τη Δευτέρα το αμφιλεγόμενο κείμενο της διάσκεψης, λέγοντας ότι είναι «προσεκτικά ισορροπημένο» και τόνισε ότι η διάσκεψη είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν ρατσιστικές εντάσεις που σε άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κοινωνική αναταραχή και βία.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι η αδιαλλαξία θα μπορούσε να είναι ένα από τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι «η ώρα είναι τώρα» για την εξάλειψη του ρατσισμού.
«Φοβάμαι ότι η σύγχρονη οικονομική κρίση, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια πλήρη πολιτική κρίση, που θα χαρακτηρίζεται από κοινωνική αναταραχή, αδύναμες κυβερνήσεις και θυμωμένους πολίτες που θα έχουν χάσει την πίστη στους ηγέτες τους και στο ίδιο τους το μέλλον» είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, στην έναρξη της διάσκεψης.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επιπτώσεις για τις κοινότητες που ήδη αποτελούν θύματα προκατάληψης ή αποκλεισμού, μπορεί να είναι τρομακτικά» πρόσθεσε.
Ο Μπαν Γκι-Μουν εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Ουάσινγκτον και άλλων οκτώ κρατών να απέχουν από τη διάσκεψη, η οποία αποτελεί μια προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές από την προηγούμενη διάσκεψη για το ρατσισμό που πραγματοποιήθηκε στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής το 2001.
Τότε, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αποχώρησαν από τη διάσκεψη εκείνη όταν οι αραβικές χώρες επιδίωξαν να χαρακτηρισθεί ο σιωνισμός ως ρατσισμός.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι δήλωσε ότι οι χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη θα πρέπει να υιοθετήσουν το τελικό κείμενο.
«Πρέπει όλοι να σκεφτούμε ότι μια αποτυχία να συμφωνήσουμε για τα επόμενα βήματα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ατζέντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα επόμενα χρόνια» δήλωσε.
Ο Νέλσον Μαντέλα, μέσω απεσταλμένου του, απευθύνθηκε στη διάσκεψη και ζήτησε οι πολιτικές διαφορές και απόψεις ανάμεσα στις χώρες να μη σταθούν εμπόδιο στη μάχη κατά του ρατσισμού.

Δυσαρέσκεια για ομιλία Αχμαντινετζάντ
Εκτός από το προσχέδιο του κειμένου της διάσκεψης, δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στις χώρες που απέχουν και το γεγονός ότι στο βήμα της διάσκεψης θα ανέβει ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος έχει προβεί σε σειρά εμπρηστικών δηλώσεων κατά του Ισραήλ, αρνούμενος δημοσίως το Ολοκαύτωμα.
Μάλιστα, το Ισραήλ ανακάλεσε τη Δευτέρα τον πρεσβευτή του στην Βέρνη μετά τη συνάντηση του Ελβετού προέδρου Χανς-Ρούντολφ Μερτς με τον Ιρανό πρόεδρο, στο περιθώριο της διάσκεψης για το ρατσισμό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, «δεν πρόκειται για ρήξη στις σχέσεις, αλλά για έκφραση δυσαρέσκειας από την πλευρά του Ισραήλ για την ανεκτική στάση της Ελβετίας απέναντι στο Ιράν».
Newsroom ΔΟΛ
Άλλο σχετικό άρθρο: Διάσκεψη του ΟΗΕ για το ρατσισμό στη Γενεύη

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube