Weather Icon

Μπαράζ διώξεων κατά Κούρδων πολιτικών στην Τουρκία

Μπαράζ διώξεων κατά Κούρδων πολιτικών στην Τουρκία

Associated Press
Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έξω από τα γραφεία του DTP στην Κωνσταντινούπολη

Στο στόχαστρο το DTP
Την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση» απήγγειλε δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ σε 51 Κούρδους -στη συντριπτική πλειοψηφία τους στελέχη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP)- που συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες σε επιχείρηση «σκούπα» των τουρκικών αρχών ασφαλείας.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται τρεις αντιπρόεδροι του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, του μοναδικού νόμιμου κουρδικού πολιτικού σχηματισμού που εκπροσωπείται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Το DTP -το οποίο απειλείται με απαγόρευση από την τουρκική Δικαιοσύνη για διασυνδέσεις με το PKK- καταγγέλλει ότι το κύμα διώξεων κατά στελεχών του αποτελεί κίνηση εκδίκησης εκ μέρους της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν για την επιτυχία του κόμματος στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου.
Το κύμα συλλήψεων κατά Κούρδων στην Τουρκία άρχισε την περασμένη Τρίτη με τη σύλληψη 50 νυν και πρώην στελεχών του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, του διευθυντή κουρδικού τηλεοπτικού σταθμού και κουρδικής καταγωγής αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε 13 νομούς με επίκεντρο το Ντιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Την Παρασκευή ακολούθησε δεύτερος γύρος συλλήψεων σε Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη. Εξήντα Κούρδοι τέθηκαν υπό κράτηση με την κατηγορία των διασυνδέσεων με τους αυτονομιστές αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ανάμεσά τους πολλά μέλη του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας.
Το DTP αναφέρει ότι συνολικά 165 μέλη του κόμματος έχουν τεθεί υπό κράτηση στις επιδρομές που διεξάγουν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Ανάμεσα στα άτομα που συνελήφθησαν την Παρασκευή βρίσκεται και ο επικεφαλής του κουρδικού κόμματος στην Κωνσταντινούπολη, Χαλίλ Ακσόι.
Η τουρκική Hurriyet ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμα ότι οι συλληφθέντες κατηγορούνται για διασυνδέσεις με μία οκταμελή «ομάδα συντονισμού δράσης», την οποία φέρεται να είχε συστήσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) εντός Τουρκίας. Η ομάδα δρούσε εδώ και δύο χρόνια και τελούσε καθόλο το διάστημα αυτό υπό την παρακολούθηση των Αρχών.
Στη συγκεκριμένη ομάδα αποδίδεται από την τουρκική αστυνομία η διοργάνωση των διαδηλώσεων κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στο Ντιγιάρμπακιρ, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου.
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube