Γενικά θέματα 13 Απριλίου 2009

Χριστόφιας: Υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις

Χριστόφιας: Υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε σήμερα ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τη μέχρι σήμερα πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε σήμερα ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τη μέχρι σήμερα πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες για το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα καταθέσει τα όπλα γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το δρόμο των συνομιλιών.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε επίσης ότι «σε καμιά περίπτωση, δεν πρόκειται να δεχθούμε επιδιαιτησίες, ανοικτές ή συγκαλυμμένες», κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει ουσιαστικά και όχι φραστικά στην επίλυση του Κυπριακού και εξήγησε ότι η επιτάχυνση ή η επιβράδυνση των συνομιλιών εξαρτάται από την ποιότητα και το περιεχόμενο των θέσεων που κατατίθενται στο τραπέζι του διαλόγου και όχι από τη συχνότητα των συναντήσεων.
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής Καβάζογλου – Μισιαούλη, στο Δάλι, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής Καβάζογλου – Μισιαούλη πραγματοποιούνται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων με στόχο τη λύση του Κυπριακού».
Σημείωσε ότι «με τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε και την πολιτική που ακολουθούμε τερματίσαμε την επικίνδυνη στασιμότητα στο Κυπριακό και δώσαμε μια καινούργια ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία. Αναπτερώσαμε τις ελπίδες ότι η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έπαψε να δακτυλοδείχνεται ως η αδιάλλακτη πλευρά».
«Αντίθετα», πρόσθεσε, «η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ενωση εκτιμούν και στηρίζουν την πολιτική και τις προσπάθειές μας. Μέσα σε αυτό το κλίμα άρχισαν και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι διακοινοτικές συνομιλίες».
Επισήμανε ότι «στις συνομιλίες, έστω με δυσκολίες, σημειώνονται συγκλίσεις. Γίνονται βήματα προόδου. Διαπιστώνονται όμως και σοβαρές αποκλίσεις σε σημαντικά ζητήματα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι σήμερα πρόοδο. Θα μπορούσαν τα αποτελέσματα να ήσαν καλύτερα. Δεν απογοητευόμαστε όμως και δεν καταθέτουμε τα όπλα».
«Θα συνεχίσουμε γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να επιμένουμε στο δρόμο των συνομιλιών. Εχουμε επιλέξει τη δράση και όχι την αδράνεια γιατί η αδράνεια, με οποιοδήποτε πρόσχημα και οποιοδήποτε προσωπείο, απλά χύνει νερό στο μύλο της διαίρεσης και εμείς είμαστε εχθροί της διχοτόμησης», τόνισε.
Ανέφερε ότι «εμείς θέλουμε να επανενώσουμε τη χώρα και το λαό μας. Υπερασπίζουμε με συνέπεια τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού. Ταυτόχρονα», σημείωσε, «παραμένουμε δεσμευμένοι στην υποχρέωση που αναλάβαμε απέναντι στον κυπριακό λαό να εργαστούμε για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».
«Λύση που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας. Λύση που να προνοεί για μια ενωμένη Κύπρο με μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια», συμπλήρωσε.

Επιτάχυνση συνομιλιών
Σημείωσε ότι «λέγεται συχνά ότι πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία των συνομιλιών. Συμφωνούμε απόλυτα. Ομως, η επιτάχυνση της διαδικασίας συναρτάται άμεσα με το περιεχόμενο των διεξαγόμενων συνομιλιών».
«Θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι του διαλόγου και οι οποίες είναι λογικές, είναι συμβιβαστικές, βρίσκονται στα πλαίσια και εξυπηρετούν το στόχο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σίγουρα οδηγούν σε συγκλίσεις και, κατ’ επέκταση, σε γρηγορότερους ρυθμούς διεξαγωγής των συνομιλιών», πρόσθεσε.
«Αντίθετα», υπέδειξε, «θέσεις που εκφεύγουν από το συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, θέσεις που κινούνται στη λογική της αριθμητικής ισότητας και όχι της πολιτικής ισότητας όπως την καθορίζουν τα Ηνωμένα Εθνη, δεν οδηγούν σε συγκλίσεις και αναγκαστικά επιβραδύνουν τις συνομιλίες».
«Κατά συνέπεια», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «η επιτάχυνση ή η επιβράδυνση των συνομιλιών δεν εξαρτάται από τη συχνότητα των συναντήσεων, αλλά από την ποιότητα και το περιεχόμενο των θέσεων που κατατίθενται στο τραπέζι του διαλόγου».

Κυπριακής ιδιοκτησίας η διαδικασία
Ανέφερε, επίσης ότι «ισχυρίζομαι ότι οι θέσεις που καταθέτουμε εμείς ως ελληνοκυπριακή πλευρά υπηρετούν το στόχο της λύσης, υπηρετούν το στόχο για σύντομη επίτευξη της λύσης.
Είχαμε συμφωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι αυτή τη φορά η διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας».
Οπως είπε «τη θέση αυτή αποδέχθηκε και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Μιλώντας για κυπριακή ιδιοκτησία της διαδικασίας δεν εννοούμε αποκλεισμό των Ηνωμένων Εθνών ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
« Αλλωστε», σημείωσε, «οι διακοινοτικές συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και στη βάση των ψηφισμάτων του», προσθέτοντας ότι «είναι η δική μας πλευρά που επιμένει στην ανάγκη σεβασμού των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των περί Κύπρου ψηφισμάτων. Είναι η δική μας πλευρά που επιμένει ότι η λύση πρέπει να είναι συμβατή με το διεθνές αλλά και με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Είναι η δική μας πλευρά που αξιοποιεί έμπρακτα τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ενωση».
Εξήγησε ότι «όταν λέμε ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας εννοούμε ότι δεν εργαζόμαστε στη βάση σχεδίων που άλλοι ετοιμάζουν για εμάς. Εννοούμε ότι οι δυο κοινότητες πρέπει να βρουν τις απαντήσεις και τις φόρμουλες στα ζητήματα που τις απασχολούν. Και εννοούμε, βεβαίως, ότι δεν δεχόμαστε άμεσες ή έμμεσες επιδιαιτησίες και χρονοδιαγράμματα που καθορίζονται από άλλους και για την εξυπηρέτηση συμφερόντων άλλων πλην του κυπριακού λαού».

Απορρίπτεται η επιδιαιτησία
«Είναι προφανές», ανέφερε, «ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επαναφέρει, έστω με έμμεσο τρόπο, θέμα επιδιαιτησίας σε κάποιο στάδιο της εξέλιξης της διαδικασίας. Και ενδεχομένως κάποιοι εκτός Κύπρου επίσης επιθυμούν ένα είδος επιδιαιτησίας».
«Θέλω να κάμω για ακόμα μια φορά ξεκάθαρο τόσο προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία όσο και προς τους όποιους τρίτους ότι, σε καμιά περίπτωση, δεν πρόκειται να δεχθούμε επιδιαιτησίες, ανοικτές ή συγκαλυμμένες», τόνισε.
Οπως είπε «η πικρή εμπειρία του 2004 μας έχει κάνει σοφότερους. Και επειδή εμείς δεν θέλουμε να επαναληφθεί το 2004, αλλά θέλουμε να φτάσουμε σε λύση του Κυπριακού, τοποθετούμαστε αποφασιστικά ενάντια στις όποιες μεθοδεύσεις για επιδιαιτησίες».

Επειγόμαστε για λύση
Πρόσθεσε ότι «όσον αφορά τώρα στα χρονοδιαγράμματα έχω να παρατηρήσω τα εξής: Είναι η δική μας πατρίδα που κατέχεται. Είμαστε εμείς που βιώνουμε καθημερινά την απειλή από την παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού και τα συνεπακόλουθα της εισβολής και της κατοχής. Είμαστε εμείς που εκτιμούμε πως η παρέλευση του χρόνου καθιστά τη λύση συνεχώς και πιο δύσκολη».
«Κατά συνέπεια», συνέχισε, «εμείς είμαστε εκείνοι που έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε λύση, επειγόμαστε για λύση και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Μας ενδιαφέρει όμως και το περιεχόμενο της λύσης. Και γι’ αυτό το περιεχόμενο είναι που παλεύουμε», είπε.
Σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι ορισμένοι που μιλούν για χρονοδιαγράμματα εκείνο που έχουν στην έγνοια τους δεν είναι τόσο η σύντομη λύση και τα συμφέροντα της Κύπρου όσο να διευκολυνθεί η Τουρκία στο ραντεβού αξιολόγησης που έχει με την ΕΕ στο τέλος του χρόνου».
«Εμείς», τόνισε, «θέλουμε αυτό το ραντεβού να αξιοποιηθεί προς όφελος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά και προς όφελος της Κύπρου. Κατά συνέπεια», συμπλήρωσε, «όσοι εκτιμούν ότι υπάρχουν κάποια χρονικά ορόσημα ας ασκήσουν την επιρροή τους στην Αγκυρα για να συμβάλει όχι φραστικά, αλλά ουσιαστικά, με την αλλαγή πολιτικής, στην επίλυση του Κυπριακού».
«Ας βοηθήσει σε τελευταία ανάλυση η ίδια η Τουρκία τον εαυτό της αποδεχόμενη λύση που θα σημαίνει τερματισμό της κατοχής και της εξάρτησης της Κύπρου από την Τουρκία», είπε.

Εσωτερικό μέτωπο
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, παράλληλα, ότι «η κατάσταση στο εσωτερικό μας μέτωπο δεν είναι η καλύτερη», προσθέτοντας ότι «ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσω με σεβασμό προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να εργάζομαι για την ενότητα και για όσο το δυνατό πιο συναινετική διαχείριση του Κυπριακού στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου».
«Ταυτόχρονα θέλω να τονίσω με έμφαση», όπως είπε, «ότι απέναντι στον κυπριακό λαό έχω αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις που είναι ξεκάθαρα καταγραμμένες στο πρόγραμμα βάσει του οποίου ο λαός, οι πολίτες αυτής της χώρας, με τίμησαν με την ψήφο τους και μου εμπιστεύθηκαν τη διαχείριση της υπόθεσης της Κύπρου. Θα τιμήσω τις δεσμεύσεις μου και θα συνεχίσω να ακολουθώ την πολιτική που πηγάζει από αυτές τις δεσμεύσεις», επισήμανε.

Σύμβολο επαναπροσέγγισης η θυσία των Καβάζογλου-Μισιαούλη
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «σε μια εποχή που ο σοβινισμός έστρεφε την μια κοινότητα ενάντια στην άλλη, σε μια εποχή που η μισαλλοδοξία είχε αντικαταστήσει τη λογική και τη φρόνηση, σε μια εποχή που οι εχθροί της Κύπρου αξιοποιώντας τα εγκλήματα εξτρεμιστικών στοιχείων απεργάζονταν τη διαίρεση και τον αφανισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Καβάζογλου και ο Μισιαούλης όρθωσαν το ανάστημά τους και αντιστάθηκαν στο κακό».
«Ηταν οι πρώτοι σε μια στρατιά αγωνιστών που γαλουχημένοι με τις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς διάλεξαν το δύσκολο δρόμο ενάντια στο ρεύμα», είπε.
Σημείωσε ότι «η ΤΜΤ δολοφόνησε τον Ντερβίς Αλί Καβάζογλου όπως και μια σειρά άλλους Τουρκοκύπριους προοδευτικούς αγωνιστές, για να σιγήσουν τη φωνή τους. Προηγήθηκαν οι δολοφονίες των ενοχλητικών γι’ αυτούς προοδευτικών Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων Αϊχάν Χικμέτ και Μουζαφέρ Γκιουρκάν».
«Δεν κατάφεραν όμως να τους φιμώσουν. Γιατί η φωνή των ηρώων της ελληνο-τουρκικής φιλίας έγινε, ακόμα και μέσα από τον τάφο, βροντερό κάλεσμα προς τον κάθε Κύπριο πατριώτη που αγαπά αυτή τη γη και την ειρήνη να στρατευτεί στον αγώνα για τη σωτηρία της κοινής μας πατρίδας», υπογράμμισε.
Ανέφερε περαιτέρω ότι «δίκαια η θυσία του Καβάζογλου και του Μισιαούλη έγινε σύμβολο επαναπροσέγγισης και κοινού αγώνα. Δίκαια είναι σήμερα σύμβολο της κοινής πάλης για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση της Κύπρου. Υποκλινόμαστε στη μνήμη τους. Τιμούμε τη θυσία τους με νέους αγώνες. Εμπνεόμαστε από τα ιδανικά και τις αξίες που μας κληροδότησαν».
«Ο Καβάζογλου και ο Μισιαούλης ανήκουν σε όλο τον κυπριακό λαό. Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», είπε και πρόσθεσε : « Απευθύνομαι στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας για να τους διαβεβαιώσω για μια ακόμα φορά για το σεβασμό και την αγάπη μου».
Σημείωσε επίσης ότι «διαπραγματευόμενος με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υπερασπίζομαι όχι μόνο τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων, αλλά και τα δικά τους δικαιώματα», επισημαίνοντας ότι «μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά σε μια επανενωμένη πατρίδα».
Ανέφερε ακόμη ότι «από τις δικές μας επιλογές σήμερα θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό αν αυτός ο τόπος θα δει καλύτερες μέρες ή αν θα μείνει αιχμάλωτος ενός τραυματικού παρελθόντος που προοιωνίζει ένα ανάλογο μέλλον».
«Ας συναισθανθούμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στους ηρωομάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για μια Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη. Ας συναισθανθούμε τις ευθύνες μας απέναντι σε αυτούς που έφυγαν με τον πόνο της διαίρεσης στην καρδιά. Ας συναισθανθούμε τις ευθύνες μας για τα παιδιά και τα εγγόνια μας και όλες τις γενιές που θα ακολουθήσουν», σημείωσε.
Οπως είπε, «το όραμα του Καβάζογλου και του Μισιαούλη ήταν μια Κύπρος ενωμένη, κοινή πατρίδα και στοργική μάνα για όλα τα παιδιά της. Κοινή πατρίδα στην οποία να ζουν και να ευημερούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ιδιαίτερης ταυτότητας της κάθε κοινότητας».
«Το όραμα τους», πρόσθεσε, «ήταν μια Κύπρος που θα έχει εξοστρακίσει τον εθνικισμό και το σοβινισμό. Αυτό είναι και το δικό μας όραμα. Για την υλοποίηση αυτού του οράματος είναι που παλεύουμε και αγωνιζόμαστε σε όλα τα βήματα και σε όλα τα επίπεδα και εντός και εκτός Κύπρου. Και αξίζει να δώσει κανείς ακόμα και τη ζωή του για να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube