Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Απριλίου 2009

Την «πόρτα» εξόδου δείχνει στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ η Βόρειος Κορέα


Κάθε συνεργασία με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αποφάσισε να διακόψει την Τρίτη η Βόρειος Κορέα, αντιδρώντας στην καταδίκη της από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με αφορμή την εκτόξευση πυραύλου. Η Πιονγιάνγκ ζήτησε από τους επιθεωρητές της Υπηρεσίας να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Βόρειος Κορέα πληροφόρησε την ΙΑΕΑ ότι «σταματά αμέσως» κάθε συνεργασία μαζί της, διέταξε όλους τους ελεγκτές της Υπηρεσίας να εγκαταλείψουν τη χώρα, και τόνισε επίσης ότι έθεσε σε λειτουργία όλες τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις, αναφέρει η ΙΑΕΑ σε ανακοίνωση της.
Νωρίτερα, η Πιονγιάνγκ είχε αποφασίσει να «παγώσει» τις εξαμερείς συνομιλίες για αποπυρηνικοποίησή της.
Η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε επίσης ότι σκοπεύει να θέσει ξανά σε λειτουργία τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της και να κατασκευάσει δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος.
Στις εξαγγελίες αυτές αντέδρασε η διεθνής κοινότητα.
Να μην διακόψει τις διαπραγματεύσεις κάλεσαν την Πιονγιάνγκ οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ρωσία, ενώ έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση απηύθυνε η Κίνα προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Μάλιστα ο Λευκός Οίκος προέτρεψε τη Βόρειο Κορέα να «σταματήσει τις προκλητικές της απειλές» και να σεβαστεί την επιθυμία του υπόλοιπου κόσμου, τιμώντας τις δεσμεύσεις της.
Η Πιονγιάνγκ είχε αρχίσει να διαλύει το πυρηνικό εργοστάσιο στη Γιονγκμπιόν, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε συνάψει με την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας.
Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία δεν επέχει τη θέση απόφασης, αλλά καθιστά σαφές ότι η εκτόξευση της 5ης Απριλίου αποτέλεσε παραβίαση του ψηφίσματος του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε μετά την πυρηνική δοκιμή του 2006 και απαγορεύει κάθε μορφής πυραυλικών δοκιμών από το βορειοκορεατικό καθεστώς.

Newsroom ΔΟΛ επιμελήθηκε sub92

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube