Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Απριλίου 2009

Εκσυγχρονισμό του πολεμικού της ναυτικού ετοιμάζει η Κίνα


Την πρόθεση της Κίνας να ανεβάσει αισθητά το επίπεδο του πολεμικού της ναυτικού ανακοίνωσε ο ναύαρχος Γου Σενγκλί σε συνέντευξη στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Ξινχουά.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγο καιρό μετά από την ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης ότι θα αυξήσει την παρουσία της σε «επικίνδυνα» νερά (όπως αυτά της Σομαλίας), καθώς και ένα επεισόδιο που ενέπλεξε αμερικανικά και κινεζικά σκάφη.

Ο ναύαρχος Γου δήλωσε πως το κινεζικό ναυτικό θα επιταχύνει την ανάπτυξη μεγάλων πλοίων ως τμήμα ενός γενικότερου προγράμματος αύξησης των ωκεάνιων δυνατοτήτων του – μια δήλωση που πολλοί ερμηνεύουν ως υπονοούμενο για την κατασκευή του πρώτου κινεζικού αεροπλανοφόρου.

Η ανάπτυξη της ναυτικής ισχύος είναι εδώ και καιρό μια από τις βασικές προτεραιότητες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, καθώς μέσα στα τελευταία χρόνια, εκτός από την περίπτωση της Σομαλίας, έχουν προκύψει και άλλα θέματα που επιζητούν αυξημένη ναυτική παρουσία: ο λόγος για τη θάλασσα της νότιας Κίνας, στην οποία εγείρουν αξιώσεις, εκτός από τη Λαϊκή Δημοκρατία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν, το Μπρουνέι, το Βιετνάμ και η Μαλαισία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC
επιμελήθηκε sub92

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube