Weather Icon

“Γροθιά στο στομάχι” στην Τουρκία από το Αζερμπαϊτζάν

“Γροθιά στο στομάχι” στην Τουρκία από το Αζερμπαϊτζάν

Ο πρόεδρος της αζερικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου SOCAR, Rövneg Abdullayev

Μετά την δήλωση της Τουρκίας για πρόθεση εξομάλυνσης των σχέσεών της με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Συγκεκριμένα, το Μπακού έλαβε μια τέτοια απόφαση, που είναι χειρότερη από μια γροθιά στο στομάχι.
Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την απόφασή του για αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που πωλεί στην Τουρκία. Η νέ ατιμή, που δεν έχει ανακοινωθεί ακάμα, θα ισχύει για τις προμήθειες που έγιναν από τις 15 Απριλίου 2009.
Ο πρόεδρος της αζερικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου SOCAR, Rövneg Abdullayev, δήλωσε ότι οι συζητήσεις με την Τουρκία στο θέμα αυτό συνεχίζονται. Ο Abdullayev, που αποκάλυψε ότι οι συζήτησεις έγιναν στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν Ασκαμπάτ, με το υπυοργείο ενέργειας της Τουρκίας και την κρατική εταιρεία Botaş, στα πλαίσια του συνεδρίου που έλαβε χώρα εκεί. Ο Αζέρος αξιωματούχος είπε ότι η Τουρκία, που πλήρωνε 120 δολάρια το κυβικό μέτρο, θα πληρώνει σε νέες αυξημένες τιμές από τις 15 Απριλίου, χωρίς να αποκαλύψει το μέγεθος της αύξησης.
Ο πρόεδρος της SOCAR είπε:
“Όπως ξέρετε, το 2001 η συμφωνία για το κοίτασμα Şahdeniz υπογράφηκε με τη συμμετοχή πολλών εταίρων. Τότε εμείς αγοράζαμε το φυσικό αέριο από τη Ρωσία αντί 30 δολαρίων το κυβικό μέτρο και το πωλούσαμε στην Τουρκία 120 δολάρια στην Τουρκία, με βάση εκείνη τη συμφωνία. Τώρα οι τιμές εκείνες έχουν ανατραπεί. Οι τιμές έχουν αυξηθεί πολύ”.
Πηγή: ΙΝΤΕΡΝΕΤΧΑΜΠΕΡ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube