Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Απριλίου 2009

Εξαπλώνονται οι Ταλιμπάν

Εξαπλώνονται οι Ταλιμπάν

Η πακιστανική επαρχία Πουντζάμπ κινδυνεύει να τεθεί υπό τον απόλυτο έλεγχό τους. Ως σοβαρότατη απειλή για τη σταθερότητα του πακιστανικού κράτους αντιμετωπίζεται από τους Αμερικανούς η αναβίωση της συνεργασίας των Ταλιμπάν με τις τοπικές τρομοκρατικές οργανώσεις της επαρχίας Πουντζάμπ. Σύμφωνα με πακιστανικές και αμερικανικές πηγές, η συνεργασία αποσκοπεί σε πολλαπλές εισβολές μικρής έκτασης στη συγκεκριμένη επαρχία, ο πληθυσμός της οποίας ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο, με τελικό στόχο την κατάλυση της εξουσίας και την επιβολή ισλαμικού νόμου.

Αμερικανοί και Πακιστανοί πράκτορες υποστήριζαν ότι η αιματηρή επιδρομή ενόπλων εναντίον της εθνικής ομάδας κρίκετ της Σρι Λάνκα τον περασμένο μήνα και η βομβιστική επίθεση στο ξενοδοχείο «Μάριοτ» του Ισλαμαμπάντ το φθινόπωρο αποτελούν καρπούς της συγκεκριμένης συνεργασίας. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση στην Πουντζάμπ θα τεθεί σύντομα εκτός ελέγχου εφόσον η πακιστανική κυβέρνηση δεν δράσει άμεσα. «Δυστυχώς, ελάχιστοι αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης», τόνισε ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας στην Πουντζάμπ. «Αν αποσταθεροποιήσεις την Πουντζάμπ, έχεις αποσταθεροποίησει ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναζητούν κρησφύγετα

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι Ταλιμπάν και τα μέλη της Αλ Κάιντα δέχονται αφόρητες πιέσεις από τις επιδρομές των μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν και ως εκ τούτου στρέφονται προς το εσωτερικό του Πακιστάν τόσο για να εκδικηθούν, όσο και σε αναζήτηση νέων κρησφυγέτων. Ξένοι παρατηρητές και δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι η επιρροή των ενόπλων αυξάνεται διαρκώς στην περιφέρεια Ντέρα Γκαζί Χαν, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Πουντζάμπ. Ορισμένα χωριά στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, μάλιστα, σχεδόν ελέγχονται από τους ενόπλους. Σε τουλάχιστον πέντε πόλεις, επίσης, όπως η Μουλτάν, αρκετοί καταστηματάρχες έχουν γίνει αποδέκτες απειλών από τους ενόπλους διότι δεν εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα από τη σαρία.

«Η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει», παραδέχτηκε αστυνομικός από την περιοχή της Ντέρα Γκαζί Χαν. Την άποψή του συμμερίζονται Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο Μπρους Ρόντελ, λόγου χάρη, ο οποίος ολοκλήρωσε πρόσφατα την αναθεώρηση για την πολιτική των ΗΠΑ στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ισχυρίστηκε ότι το δίκτυο των Ταλιμπάν στην Πουντζάμπ έχει διευρυνθεί σημαντικά. «Οι σύνδεσμοι που υπήρχαν πάντα έχουν ενισχυθεί και πλέον επιδεικνύονται δημόσια», πρόσθεσε ο πρώην αξιωματούχος της CIA και νυν σύμβουλος της κυβέρνησης Ομπάμα.

Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις της Πουντζάμπ διατηρούν επαφές με τους Ταλιμπάν από τη δεκαετία του ’80. Κάποιες από τις οργανώσεις αυτές διαθέτουν μέλη τα οποία είχαν συμμετοχή στην προωθούμενη από τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες εξέγερση εναντίον των Ινδών στο Κασμίρ. Αλλες έχουν στοχοποιήσει αποκλειστικά τους σιίτες. Παράλληλα, Πακιστανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το 10% των ενόπλων που δρουν στις μεθόριες περιοχές κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν προέρχεται από την Πουντζάμπ. Πρόκειται, φυσικά, για συμμαχία που δεν στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδεολογικές ταυτίσεις. «Η φύση της συμμαχίας είναι τακτική», δήλωσε στέλεχος της CIA υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Οι Ταλιμπάν και οι Αραβες της Αλ Κάιντα διαθέτουν χρήμα, κέντρα εκπαίδευσης και βομβιστές αυτοκτονίας. Οι παραστρατιωτικοί της Πουντζάμπ παρέχουν λογισμική υποστήριξη και αναλαμβάνουν αναγνωριστικές αποστολές. Η συνεργασία, πάντως, μπήκε σε νέες βάσεις μετά την αιματηρή πολιορκία του κόκκινου τεμένους, όπου είχαν εγκλωβιστεί φανατικοί ισλαμιστές το 2007, από τον πακιστανικό στρατό.

Σε στρατηγικό σημείο

Η περιοχή του Ντέρα Γκαζί Χαν είναι, ούτως ή άλλως, ιδιαίτερα ευάλωτη. Η ομώνυμη πόλη αντιμετωπίζει πρόβλημα φτώχειας, τη στιγμή που οι θρησκευτικές σχολές που πρόσκεινται στο φανατικό Ισλάμ πληθαίνουν. Παράλληλα, φιλοξενεί μία εκ των εγκαταστάσεων για τον απεμπλουτισμό ουρανίου της χώρας και βρίσκεται σε μια στρατηγικής σημασίας διασταύρωση του εθνικού οδικού δικτύου. Ο ένας δρόμος θεωρείται η κεντρική οδική αρτηρία προς την καρδιά του Πακιστάν και ο άλλος συνδέει την επαρχία του Μπαλουχιστάν, η οποία αποτελεί προπύργιο των Ταλιμπάν, με τις αυτόνομες μεθοριακές περιοχές.

Οι επιθέσεις με στόχο τον εκφοβισμό και την πρόκληση θρησκευτικών συγκρούσεων είναι συχνές. Δεν είναι, φυσικά, τυχαίο ότι δύο ένοπλοι από την Πουντζάμπ πραγματοποίησαν επίθεση με την αρωγή των Ταλιμπάν εναντίον συγκέντρωσης σιιτών στην Ντέρα Γκαζί Χαν στις 5 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 29 άνθρωποι. Οι αστυνομικοί επιμένουν ότι αρκετά από τα φαινομενικά κοινά εγκλήματα, όπως οι ληστείες σε τράπεζες στην περιοχή, αποτελούν έργο των ενόπλων.

Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση στην Πουντζάμπ δεν θυμίζει ακόμα την αντίστοιχη στην κοιλάδα του Σουάτ, η οποία βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο των Ταλιμπάν. Υπάρχουν, όμως, αρκετές ομοιότητες. Οπως και στην κοιλάδα της Σουάτ, οι Ταλιμπάν εκμεταλλεύονται την απουσία ικανής αστυνομικής δύναμης, την απουσία της κεντρικής εξουσίας και τον φόβο του πληθυσμού, το πιο φτωχό τμήμα του οποίου στρέφεται προς τους μουλάδες.

Μόνη λύση η εκπαίδευση

Στο χωριό Σαντάν Λουντ, στο βόρειο τμήμα της Πουντζάμπ, οι ένοπλοι απαιτούν δημόσια την εφαρμογή του Ισλαμικού Νόμου ή Σαρία από τις τοπικές αρχές. «Κάθε μέρα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην κοιλάδα του Σουάτ», δηλώνει με νόημα ο Γιαν Σερ, ο αδελφός του οποίου είναι δάσκαλος στο εν λόγω χωριό. Τόσο αυτός, όσο και αρκετοί άλλοι θεωρούν ότι η επέλαση των ανταρτών φαντάζει ασταμάτητη λόγω της νοοτροπίας των Πακιστανών, η οργή των οποίων προς τις ΗΠΑ τους «σπρώχνει» στην κατεύθυνση οποιουδήποτε εκφράζεται δημόσια κατά της Ουάσιγκτον.

Ο «πρωθυπουργός» της Πουντζάμπ, Σαμπάζ Σαρίφ, δείχνει να αντιλαμβάνεται το βασικό αίτιο του προβλήματος. Υποστηρίζει ότι προτίθεται να χτίσει σχολεία και νοσοκομεία προκειμένου να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. «Πρέπει να κερδίσουμε την καρδιά του απλού κόσμου», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα. «Αν αποτύχουμε, αυτή η χώρα δεν έχει μέλλον», τόνισε.

Παρά ταύτα, αρκετοί πολίτες διαμαρτύρονται ότι οι τοπικές αρχές όχι μόνο δεν επιχειρούν να περιορίσουν τη δράση των φανατικών ισλαμιστών, αλλά τους ενισχύουν κιόλας, μοιράζοντας χορηγίες σε μεντρεσέδες. «Η κυβέρνηση είναι άχρηστη», λέει ο γαιοκτήμονας κ. Αλί. «Οι πολιτικοί ζουν ανέμελοι στη Λαχώρη και μας επισκέπτονται μόνο πριν από τις εκλογές», διαμαρτύρεται.
Καθημερινή Επιμελήθηκε sub92

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube