Weather Icon

Ιράκ: Βασική αιτία θανάτου οι εκτελέσεις πολιτών

Oι εκτελέσεις από ενόπλους αντάρτες και ομάδες θανάτου ευθύνονται για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων Ιρακινών πολιτών στα πέντε χρόνια του πολέμου, ενώ οι επιθέσεις αυτοκτονίας που λειτουργούν ως μία μορφή “έξυπνης βόμβας” είναι εξίσου αιματηρές με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, απέδειξε πρόσφατη μελέτη.
Η μελέτη που εκπονήθηκε από κοινού από το King’s College του Λονδίνου, το Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και τη μη κυβερνητική οργάνωση Iraq Body Count, αποκάλυψε ότι από τους 60.481 πολίτες που σκοτώθηκαν μεταξύ τις 20 Μαρτίου 2003 και τις 19 Μαρτίου 2008, το 33% είχε απαχθεί και εκτελεστεί.

Από τους εκτελεσθέντες, το 29% έφερε σημάδια βασανισμού, όπως εκχυμώσεις, τρύπες ή εγκαύματα.

Οι επιχειρήσεις που προκάλεσαν τους περισσότερους θανάτους πολιτών ήταν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, οι οποίοι διεξάχθηκαν κυρίως από τις ΗΠΑ, και η συνδυασμένη χρήση όπλων εδάφους και αεροπορικών βομβαρδισμών, οι οποίοι προκάλεσαν κατά μέσο όρο το θάνατο 17 αμάχων σε κάθε επιχείρηση.

Ωστόσο, οι επιθέσεις αυτοκτονίας από ομάδες φανατικών ή ανταρτών είναι εξίσου αιματηρές, καθώς επιφέρουν κατά μέσο το θάνατο 16 πολιτών σε κάθε επίθεση.

“Ένας βομβιστής αυτοκτονίας δρα ως όπλο ακριβείας – μία “έξυπνη βόμβα”, η οποία σκοτώνει εκ του σύνεγγυς πολλούς αμάχους κάθε φορά, είτε επειδή αδιαφορεί για τους πολίτες όταν χτυπά αντίπαλους στόχους, είτε επειδή οι αμάχοι είναι ο στόχος”, συμπεραίνεται στην έρευνα.

“Όταν οι δυνάμεις μάχης σκοπίμως στοχεύουν πολίτες, τότε διαπράττουν έγκλημα πολέμου”.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 16 Απριλίου στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, βασίστηκε στη βάση δεδομένων της οργάνωσης Iraq Body Count, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία για 99.774 θανάτους πολιτών, από την αμερικανική εισβολή του Μαρτίου του 2003, στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν. Η ίδια η οργάνωση έχει δηλώσει ότι ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μικρότερος των πραγματικών ανθρωπίνων απωλειών.

Η μελέτη δεν περιελάμβανε τους θανάτους που επήλθαν σε παρατεταμμένα κύματα βίας, όπως για παράδειγμα η αμερικανική κατοχή επί τμημάτων που ήλεγχαν οι αντάρτες, και τους θανάτους η αιτία των οποίων δεν μπορούσε να εξακριβωθεί.

Οι συγγραφείς της μελέτης εκφράζουν την άποψη ότι τα ευρήματά της σχετικά με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τον μεγάλο αριθμό παράπλευρων απωλειών που προκαλούν, δείχνουν ότι η χρήση τους σε αστικές περιοχές θα πρέπει να απαγορευθεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ επιμελήθηκε sub92

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube