REAL TIME |

Weather Icon
Αλβανία , Γενικά θέματα 27 Απριλίου 2009

Επίσκεψη Πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στην Αλβανία

Επίσκεψη Πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στην Αλβανία

Την αναβάθμιση των ελληνοαλβανικών σχέσεων επιχειρεί να αναδείξει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής με την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στα Τίρανα σήμερα, δύο μήνες πριν από τις αλβανικές εκλογές της 28ης Ιουνίου.
Κύκλοι της αλβανικής αντιπολίτευσης εκλαμβάνουν την παρουσία του κ. Καραμανλή στην Αλβανία ως στήριξη στον πρωθυπουργό κ. Σ. Μπερίσα, ενώ κυβερνητικές πηγές δεν διαψεύδουν την προτίμηση της Αθήνας προς το αλβανικό κυβερνών κόμμα. Βεβαιώνουν μάλιστα ότι έχουν λάβει εγγυήσεις διά της διπλωματικής οδού ότι δεν πρόκειται να τεθεί από την αλβανική πλευρά θέμα «Τσάμηδων» και ότι έχει γίνει αποδεκτή η θέση του πρωθυπουργού κατά την οποία για τέτοιου είδους διεκδικήσεις μοναδικός δρόμος είναι τα δικαστήρια.
Κατά τις ίδιες πηγές, ακόμη και το σταθερό αίτημα για διδασκαλία της αλβανικής σε ελληνικά σχολεία θα διατυπωθεί κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, την πρώτη μετά την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.

Το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην υπογραφή σήμερα (από τους υπουργούς Εξωτερικών) διμερούς συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, την οποία η ελληνική πλευρά θα αξιοποιήσει ως διπλωματικό κεκτημένο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με όλες τις όμορες παράκτιες χώρες. Διπλωματικές πηγές εκφράζουν ανακούφιση για την ταχύτητα με την οποία οριστικοποιήθηκε η συμφωνία (στο πλαίσιο της οποίας αναγνωρίζεται το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια), παρά τις τουρκικές πιέσεις που ενδεχομένως ασκήθηκαν στο παρασκήνιο. Η επίσκεψη του κ. Κ. Καραμανλή στα Τίρανα πραγματοποιείται στον απόηχο της καταδικαστικής απόφασης από το Πρωτοδικείο Αυλώνας σε βάρος του δημάρχου Χειμάρρας Β. Μπολάνου, από την οποία η αλβανική κυβέρνηση κράτησε κάποιες αποστάσεις, τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να θεωρεί ως ευδιάκριτες.

Πέραν των συνομιλιών και του γεύματος εργασίας με τον Αλβανό πρωθυπουργό, ο κ. Κ. Καραμανλής θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο κ. Μπ. Τόπι, τον δήμαρχο Τιράνων κ. Ε. Ράμα, τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ θα προσφωνήσει το αλβανικό Κοινοβούλιο.
Ελευθερος Τυπος επιμελήθηκε sub92

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube