Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 3 Απριλίου 2009

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης η ναυτική δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης η ναυτική δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέπλευσε η Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ “SNMG – 2” (STANDING NRF MARITIME GROUP – 2), στο πλαίσιο προγραμματισμένης εθιμοτυπικής επίσκεψης στην Ελλάδα, (3-6 Απριλίου).
Η δύναμη αποτελείται από τα πλοία: “HS KOUNTOURIOTIS”, “ITS ZEFFIRO”, “USS LABOON”, “HMS ST ALBANS”, “TCG GOKSU” και “FGS BERLIN”, στελεχώνεται από περίπου 1.000 αξιωματικούς και ναύτες και τελεί υπό ιταλική διοίκηση.
Η SNMG-2 είναι η μετεξέλιξη της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης της Μεσογείου του ΝΑΤΟ (STANAVFORMED). Ενεργοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 1992 στη Νάπολη ως “διάδοχος” της Νατοϊκής Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου- Άμεσης Επέμβασης (NAVOCFORMED), που ήταν ενεργοποιημένη περιοδικά για περισσότερο από 20 έτη. Την 1η Ιανουαρίου 2005 η δύναμη μετονομάστηκε από «STANAVFORMED», σε «STANDING NRF MARITIME GROUP -2».
Τη ναυτική δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ συγκροτούν πολεμικά πλοία (φρεγάτες) διάφορων συμμαχικών κρατών. Οι χώρες που συνήθως συμβάλλουν με μονάδες στη δύναμη, είναι: Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, ενώ περιστασιακά συμμετείχαν και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.
Η ναυτική δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής της, συμμετέχει σε μεγάλες ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις, ασκήσεις στα πλαίσια του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη και σε εθνικές διμερείς ασκήσεις.
Τον Ιταλό διοικητή της ναυτικής δύναμης, υποναύαρχο Giovanni Gumiero, δέχθηκε το πρωί στη Νομαρχία, ο αναπληρωτής νομάρχης Διονύσης Ψωμιάδης. Ηταν μια εθιμοτυπική επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας ο νατοϊκός διοικητής ενημέρωσε τον εκπρόσωπο της Νομαρχίας για τη σύνθεση της δύναμης που κατέπλευσε στη Θεσσαλονίκη.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube