Weather Icon

Καταδίκη Β.Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τη Δευτέρα με ανακοινωθέν του την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, που πραγματοποίησε πρόσφατα η Βόρειος Κορέα και δήλωσε πως θα ενισχύσει το καθεστώς των κυρώσεων εναντίον της, χωρίς όμως να έχει λάβει δεσμευτική απόφαση.

Στο ανακοινωθέν δεν περιλαμβάνεται, ωστόσο, η θέση απόφασης εξαιτίας της αντίθεσης σε μία τέτοια διαδικασία που προέβαλαν η Κίνα κι η Ρωσία.

Tο κείμενο του ανακοινωθέντος εγκρίθηκε ομόφωνα, προϋπόθεση αναγκαία για να συνταχθεί και να ανακοινωθεί δημόσια.

Στο ανακοινωθέν τονίζεται πως η δοκιμή ”παραβιάζει την απόφαση 1718” του Οκτωβρίου 2006, η οποία απαγορεύει ρητώς στην Πιονγκγιάνγκ όποια δοκιμή ή εκτόξευση πυραύλου.

Επίσης ”αξιώνει” από τη Βόρειο Κορέα ”να απέχει στο μέλλον από κάθε νέα δοκιμή”.

Επίσης αποφαίνεται πως ”θα ρυθμισθούν” ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπονται από την απόφαση 1718, η οποία καθορίζει ένα καθεστώς κυρώσεων κατά της Β. Κορέας, η οποία έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από βαλλιστικές και κατόπιν και μια πυρηνική δοκιμή.

Χαιρετίζει ο ΓΓ
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν χαιρέτισε χθες την ομοφωνία που διαπιστώθηκε στο ΣΑ του Οργανισμού, έπειτα από την έγκριση της ανακοίνωσης που καταδικάζει την δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα, τόνισαν οι υπηρεσίες Τύπου.

Ο Μπαν «χαίρεται για την έγκριση της ανακοίνωσης» από το ΣΑ, «η οποία διαβιβάζει ένα μήνυμα ενότητας της διεθνούς κοινότητας στο θέμα του πυραύλου που πρόσφατα εκτοξεύθηκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βορείου Κορέας», τονίζεται στο ανακοινωθέν.

Ο ίδιος «ευελπιστεί πως η ομόφωνη απάντηση του ΣΑ θα ανοίξει τον δρόμο για νέες προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί μία ειρηνική διευθέτηση όλων των προβλημάτων στην περιοχή, επίσης μέσω των εξαεθνών διαπραγματεύσεων και του δια-κορεατικού διαλόγου», τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν.

Αντιδρά η Β.Κορέα
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα τερματίσει τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίησή της, αντιδρώντας στην καταδίκη της από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με αφορμή την πρόσφατη εκτόξευση ενός πυραύλου, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο KCNA, που επικαλείται ως πηγή το υπουργείο Εξωτερικών, οι συνομιλίες είναι “άχρηστες”. “Δεν θα συμμετάσχουμε ποτέ ξανά σε τέτοιες συνομιλίες και δεν θεωρούμε ότι δεσμευόμαστε από οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

Ταυτόχρονα, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να θέσει ξανά σε λειτουργία τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της και να κατασκευάσει δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος.

Η Πιονγιάνγκ είχε αρχίσει να διαλύει το πυρηνικό εργοστάσιο τοου Γιονγκμπιόν πριν από περίπου ένα χρόνο στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε συνάψει με την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας.

Λύπη εκφράζει η Μόσχα
Η Μόσχα εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της Βόρειας Κορέας να αποχωρήσει από τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας την Πιονγιάνγκ να συνεχίσει τις συνομιλίες.

“Δεν μπορούμε παρά να λυπούμαστε για την απόφαση της Βόρειας Κορέας και την καλούμε να μην διακόψει τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά”, τόνισε ο ρώσος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρια Νοβόστι.

Και η Ιαπωνία κάλεσε την Βόρεια Κορέα να δεχτεί την καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αφορμή την πρόσφατη εκτόξευση πυραύλου και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

“Προτρέπουμε τη Βόρεια Κορέα να δεχτεί την απόφαση και υποστηρίζουμε την ιδέα να επαναληφθούν οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις”, τόνισε εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.
ΠΗΓΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ – Επιμελήθηκε sub92

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube